Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Παρουσίαση Ψηφοδελτίου ΑΥ.ΡΙ.Ο. Ν. Θεσπρωτίας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9/10, στο πολιτιστικό κέντρο «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα, η παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο που αφορά στη Θεσπρωτία. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Παπαδημητρίου παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις και τη διακήρυξη της παράταξης. Επίσης παρουσίασε τον αντιπεριφερειάρχη και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους.
Στόχος του συνδυασμού δεν αποτελεί, σύμφωνα με τη διακήρυξή του, μονάχα η ψήφος των πολιτών αλλά η συγκρότηση ενός αυτοδιοικητικού σχήματος μακράς πνοής, το οποίο θα μπορεί να συνεργαστεί και να εκφράσει λαϊκές αντιστάσεις, κοινωνικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, κινήματα και δυνάμεις που οραματίζονται ένα διαφορετικό αύριο για την Ήπειρο. O Γ. Παπαδημητρίου είπε πως "το δίλημμα «ενάντια στο Μνημόνιο» ή «με αυτοδιοικητική λογική» είναι πλαστό. Το Μνημόνιο δεν είναι κάτι εξωτερικό, κάτι άσχετο με την Αυτοδιοίκηση. Αντίθετα, ο Καλλικράτης είναι το «μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση»". Σημείωσε ακόμη ότι "σ' αυτό το οδυνηρό για τους εργαζόμενους πλαίσιο καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αύριο της Ηπείρου, μιας περιφέρειας με έντονη πολιτιστική ταυτότητα και ενότητα, με μοναδικό φυσικό πλούτο και ομορφιά αλλά και με μεγάλα προβλήματα, υστερήσεις και εσωτερικές ανισορροπίες".
Αναφερόμενος στα ζητήματα της Ηπείρου επισήμανε τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια όπως η ανεργία, η εγκατάλειψη του αγροτικού κόσμου, η έλλειψη και η απαξίωση υποδομών υγείας και εκπαίδευσης, η υποβάθμιση του περιβαλλοντικού πλούτου και η εγκατάλειψη του ορεινού χώρου, για να υπογραμμίσει ότι "αγωνιζόμαστε για περιφερειακή αυτοδιοίκηση ανοιχτή στους πολίτες, για αναπτυξιακή διαδικασία με στόχους την πλήρη απασχόληση και για τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα και του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης για την ανάπτυξη δημόσιων μέσων συγκοινωνίας, για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού με κριτήριο την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου χώρου και των κοινωνικών υποδομών και όχι την υποταγή σε σχέδια ιδιωτικοποίησης του χώρου και για μέτρα και πολιτικές υπέρ του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Ο Γ. Παπαδημητρίου έκανε ακόμα λόγο για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας και της φυσικής κληρονομιάς, όπως και για την προστασία των υγροτόπων και των υδάτινων οικοσυστημάτων της Ηπείρου.
Στο τέλος ανέλυσε τις θέσεις της παράταξης για τα ζητήματα που αφορούν την ιδιωτικοποίηση του λιμένος της Ηγουμενίτσας και τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της Πέρδικας-Συβότων.
Η ιδιωτικοποίηση υποδομών όπως το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, συμβαδίζει με ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά των εργαζομένων και απώλεια θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να αναπτυχθεί master plan προς όφελος ανάπτυξης της πόλης αλλά και του λιμανιού. Δεν πρέπει να έχουμε υπερσυγκέρντωση υπηρεσιών και δραστηριοτήτων στο λιμάνι, που θα φέρει παράλληλα υποβάθμιση και αποκοπή από τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό των γειτονικών περιοχών της πόλης (Λαδοχώρι–Γκραικοχώρι). Θα χρειαστούν αγώνες για να παραμείνει η παράκτια ζώνη στην πόλη που ανήκει και να συνδεθεί λειτουργικά με το νέο λιμάνι προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.
Σε ό,τι αφορά τη Πέρδικα, «θα σεβαστούμε τις κόκκινες γραμμές των κατοίκων της περιοχής και θα στηρίξουμε τον αγώνα τους, έναν αγώνα που στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και στις κατευθύνσεις του Χωροταξικού Σχεδίου Ηπείρου.» Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την χωροθέτηση του αγωγού φυσικού αερίου και του εργοστασίου συμπίεσης στη θέση «Βαρικό» της Πέρδικας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την αναβολή προώθησης του έργου μέχρι τις εκλογές ενώ 3 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Χωροταξικό Σχέδιο Ηπείρου προβλέπει την ανάπτυξη τουριστικών χρήσεων αλλά και παραθεριστικής κατοικίας στην περιοχή της Πέρδικας και των Συβότων πάνω στον παράκτιο άξονα τουριστικής ανάπτυξης. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο των αγωγών αερίου ως δικτύων τράνζιτ διέλευσης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, χωρίς συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη, στις αρνητικές περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις ανεξαρτήτως προέλευσης και στην ανάγκη ενός ενεργειακού μοντέλου αποκεντρωμένου με κοινωνικό έλεγχο στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή και μέτρα εξοικονόμησης στα κτίρια και τις μεταφορές.
Χαιρετισμό απεύθυνε και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας πως είναι τιμή η επιλογή του, εκφράζει τους αγώνες της ανανεωτικής αριστεράς και πως θα πρέπει να επιδιωχθεί η ενότητα της αριστεράς, ώστε το διάστημα μετά τις εκλογές να μας βρει πάλι ενωμένους.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Γραμματέας του ΣΥΝ Θεσπρωτίας είπε πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την χερσαία ζώνη του λιμένος (που περιλαμβάνει μεγάλη παράκτια περιοχή από την Πάργα μέχρι την Σαγιάδα) που παραχωρήθηκε από τον ΟΛΗΓ στο Υπουργείο Οικονομικών (για να δοθεί στο δήμο Ηγουμενίτσας) και τώρα ζητείται ξανά πίσω για να συμπεριληφθεί στο συνολικό πακέτο αποκρατικοποίησης. Επίσης ανέφερε πως αντίθετα στην εκποίηση θα πρέπει να επιδιωχθεί η αναβάθμιση του λιμένος, όπου θα πρέπει να περιληφθεί και εμπορικό τμήμα καθώς και η κατασκευή κάθετου οδικού άξονα προς την Εγνατία, που συνδέει τα σύνορα με το λιμάνι και παρακάμπτει περιφερειακά την πόλη της Ηγουμενίτσας. Επίσης θα πρέπει να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών). Κλείνοντας ανέφερε, πως άλλα ζητήματα περιβαλλοντικά που έχουν να κάνουν με το φυσικό πλούτο της περιοχής καθώς και ζητήματα εγκατάλειψης της υπαίθρου και υστέρησης της γεωργικής παραγωγής θα αναδειχθούν από την παράταξη, στα πλαίσια περιοδειών και άλλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στα χωριά και τις πόλεις του Νομού.
Στη συνέχεια οι υποψήφιοι επισκέφθηκαν την Παραμυθιά και διαπίστωσαν από κοντά την δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει ο κόσμος τους υποψήφιους του δικομματισμού.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΥ.ΡΙ.Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ν. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Αντιπεριφεριάρχης : Κάτσης Σπύρος, εκπαιδευτικός, Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, πρώην Γραμματέας ΝΕ ΣΥΝ Θεσπρωτίας, πρώην Δημ. Σύμβουλος

Καρυωτάκης Δαυίδ, εκπαιδευτικός στην Ηγουμενίτσα, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας και Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας
Μποροδήμος Αθανάσιος, ιατρός ΕΣΥ, Διευθυντής ορθοπεδικής κλινικής ΓΝ-ΚΥ Φιλιατών
Πάντος Παναγιώτης Τοπογράφος Μηχανικός από τον Παραπόταμο, πρώην αντινομάρχης Θεσπρωτίας
Προβιδάκη Αγγελική, φαρμακοποιός στην Ηγουμενίτσα, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας επί σειρά ετών
Σακαρέλης Δονάτος (από τη Μαζαρακιά) Εκπαιδευτικός, Διευθυντής 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας
Τσακίρη Αστυρόπη από τη Σκορπιώνα (υποψ. βουλευτής το 2009)
Χρήστου Πέτρος, δημοσιογράφος από την Παραμυθιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου