Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο τύπου ΑΥ.ΡΙ.Ο. 21/10/2010

«Ο δικομματισμός βλάπτει σοβαρά την Παμβώτιδα»
Κοινή επίσκεψη Γιάννη Παπαδημητρίου – Χρήστου Μαντά στον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας


Κοινή επίσκεψη στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας πραγματοποίησαν σήμερα κλιμάκια των παρατάξεων, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών. Οι αντιπροσωπείες του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου και της παράταξης «3 κλικ αριστερά Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Αλλαγή» με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, είχαν εκτενή συζήτηση με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Πέτρο Τσουμάνη και τους 7 εργαζόμενους και ενημερώθηκαν από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την κατάσταση της Παμβώτιδας.
Η Παμβώτιδα είναι η μοναδική από τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας, που συνορεύει με ένα τόσο εκτεταμένο και πολυάνθρωπο οικιστικό σύνολο και αυτό προσδιορίζει ένα βασικό πρόβλημα, την άσκηση συνεχών πιέσεων για οικιστική επέκταση και οικοπεδοποίηση από όλες τις δημοτικές αρχές του λεκανοπεδίου είτε στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη Ν.Δ.. Οι Χρ. Μαντάς και Γ. Παπαδημητρίου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη δημιουργία θεματικού οικολογικού πάρκου στο παραλίμνιο μέτωπο Ανατολής - Κατσικάς και στην ολοκλήρωση της οριοθέτησης της λίμνης ως μέσου αποτροπής των οικιστικών πιέσεων. Για την περιοχή «Μάτσικα» τόνισαν ότι δεν πρέπει να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης με τους ισχύοντες όρους αλλά να συνταχθεί ειδική πολεοδομική μελέτη σε άλλη κατεύθυνση, με ενίσχυση των οικολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Η υποβάθμιση του οικοσυστήματος της λίμνης, την οποία πιστοποιούν οι απώλειες στη βιοποικιλότητά της, όπως λ.χ. η εξαφάνιση της γνωστής «τσίμας», οφείλεται τόσο στη συσσώρευση προβλημάτων δεκαετιών όσο και στην αδυναμία ελέγχου των σημερινών πηγών ρύπανσης, των αστικών λυμάτων, των πτηνοτροφικών αποβλήτων και των φυτοφαρμάκων. Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων βρήκαν ενδιαφέρουσα την πρόταση του Φορέα για τη δημιουργία περιμετρικού αγωγού συλλογής των ομβρίων υδάτων και βιολογική τους επεξεργασία στη συνέχεια.
Ο Φορέας Διαχείρισης περιορίζεται σε γνωμοδοτικές αρμοδιότητες, δεν απασχολεί μόνιμο προσωπικό παρά τις ρητές προβλέψεις του νόμου και υποστηρίζεται μόνο από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παράγοντες που περιορίζει ασφυκτικά τις δυνατότητες αποτελεσματικής παρακολούθησης και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. Οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, που συμπλήρωσε 5 μήνες χωρίς καταβολή δεδουλευμένων, δεν επαρκούν σε καμιά περίπτωση για την αντιμετώπιση των αυθαιρεσιών και της πελατειακής ασυδοσίας.
Οι δύο επικεφαλής έκαναν την παρακάτω κοινή δήλωση : «Η εικόνα της Παμβώτιδας και τα σύνθετα προβλήματά της πιστοποιούν τα αδιέξοδα του μοντέλου ανάπτυξης, που εφαρμόζουν στην περιοχή μας οι παρατάξεις του δικομματισμού και οι εκπρόσωποί τους. Η ευθυγράμμισή τους με τα ιδιωτικά συμφέροντα, που επιδιώκουν κέρδη και υπεραξία από την οικοπεδοποίηση, φανερώνει πόσο επικίνδυνη για τις ισορροπίες της λίμνης είναι η κυριαρχία τους στο πολιτικό πεδίο ». Τόνισαν την κρισιμότητα της ενεργοποίησης των πολιτών και της συγκρότησης κινημάτων υπεράσπισης της λίμνης, δεσμεύτηκαν για πολιτικές πρωτοβουλίες στο συγκεκριμένο θέμα και επέμειναν στην ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης των παρατάξεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς στο περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου