Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο Τύπου ΑΥ.ΡΙ.Ο 12/10/2010

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο Πρέβεζας από τον Γιάννη Παπαδημητρίου. Ομιλία Γιάννη Παπαδημητρίου με ειδική αναφορά στον Αμβρακικό. Χαιρετισμός υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Ηλία Χάϊδα.

Παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στην Πρέβεζα το ψηφοδέλτιο του νομού Πρέβεζας της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου. Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο ξενοδοχείο Preveza City, παραβρέθηκαν τα μέλη του ψηφοδελτίου, πολίτες της Πρέβεζας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων Κώστας Λούκας.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ξεκίνησε την παρουσίαση με τον ήδη γνωστοποιημένο υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Ηλία Χάϊδα, χαριτολογώντας ότι «τον διεκδικούμε και μεις στα Τζουμέρκα κατά το ήμισυ, αφού γεννήθηκε στο Προσήλιο». Ο Ηλίας Χάϊδας με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Δημόσια Διοίκηση εργάζεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι στέλεχος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει ενεργά στα κινήματα πόλης και συνεργάζεται στην έκδοση της εφημερίδας Φόρουμ Πρέβεζας.
Στη συνέχεια παρουσίασε τους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους Πρέβεζας, που, με την εκκρεμότητα κάποιας προσθήκης, είναι οι εξής :
Δημήτρης Αλμπάντης: Πτυχιούχος ΤΕΙ, ιδιωτικός υπάλληλος συμμετέχει στα κινήματα της πόλης
Κώστας Αυγέρης: Φοιτητής Αγγλικής Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκη, από τη Φιλιππιάδα
Τασία Γιάννου – Μπάρκα: Συνταξιούχος μαία, μέλος περιβαλλοντικών κινήσεων, από τη Φιλιππιάδα
Γιώργος Ζούλας: Δικηγόρος από την Πάργα, με πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος
Νίκος Λαμπρακούλης: Έμπορος – Επαγγελματίας, μέλος του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Πρέβεζας, πρώην πρόεδρος Α-Ο Πρέβεζας
Νίκος Λιβιεράτος: Γιατρός καρδιολόγος, μέλος της συντακτικής επιτροπής του Φόρουμ Πρέβεζας, και της Πρωτοβουλίας Πολιτών ενάντια στην τσιμεντοποίηση της Ακτής του Παντοκράτορα
Αγησίλαος Μπέλλης: Οικονομολόγος – Μελετητής, υπάλληλος του Δήμου Ζαλόγγου, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας
Χρήστος Νικολάου: Αγρότης, επαναπατρισμένος μετανάστης από τη Γερμανία, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009, από το Μεσοπόταμο Φαναρίου
Αφροδίτη Παπουτσή: Υπάλληλος του Δήμου Πρέβεζας, μέλος συλλόγου εργαζομένων των ΟΤΑ Ν. Πρέβεζας
Μαρία Σπυράκου: Ιδιωτική υπάλληλος, με ενεργό συμμετοχή στην Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας.
Τσαμποδήμου Ευτυχία: Ηθοποιός, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, πρώην μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2009.
Στην ομιλία του ο Γιάννης Παπαδημητρίου επισήμανε ότι ο ελληνικός και ο ηπειρωτικός λαός πρέπει να δώσουν μια άμεση απάντηση στον κοινωνικό οδοστρωτήρα του μνημονίου αλλά όχι μόνο σ’ αυτό, καθώς το μέτωπο της αντιπαράθεσης δεν περιορίζεται στο μνημόνιο αλλά συμπεριλαμβάνει όλους τους εκφραστές των δυνάμεων του κεφαλαίου, δηλαδή ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ. Παρουσίασε τη διακήρυξη και το πρόγραμμα του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», τονίζοντας ότι αυτό διατυπώνεται από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών, συνιστά ρήξη με το κυρίαρχο μοντέλο κυριαρχίας των ιδιωτικών συμφερόντων και προϋποθέτει την ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού και την αλλαγή των συσχετισμών. Συνόψισε τον εκλογικό στόχο του ΑΥΡΙΟ με την επισήμανση ότι «Την οργή για την κατεδάφιση δικαιωμάτων και κατακτήσεων και την αηδία για τα πελατειακά συστήματα του δικομματισμού δεν θέλουμε και δεν πρέπει να την αφήσουμε να μετατραπεί σε απάθεια για την πολιτική. Αντίθετα πρέπει να τη μετασχηματίσουμε σε πολιτική δύναμη συμμετοχής και αντίστασης»
Για το νομό Πρέβεζας, τον πιο θαλασσινό της Ηπείρου, τόνισε ότι το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης τείνει να μετατρέψει αυτό το πλεονέκτημα σε δυσεπίλυτο πρόβλημα. Έκανε ειδική αναφορά στον Αμβρακικό, στις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2008 για τη σωτηρία του, στις ενέργειες, θεσμικές, επιστημονικές και ακτιβιστικές, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη στάση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.
« Όλοι σήμερα ομνύουν στη σωτηρία του Αμβρακικού – μεταξύ αυτών και ο κ. Καχριμάνης και ο κ. Αργύρης, που τόνισε ότι η οξυγόνωση του Αμβρακικού αποτελεί γι’ αυτόν πρώτη προτεραιότητα. Θέλω να επισημάνω ότι η οξυγόνωση δεν είναι μια ουδέτερη τεχνική διαδικασία, είναι ζήτημα πολιτικό και προϋποθέτει ανατροπή του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης. Όμως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ν.Δ. είναι διατεθειμένα να συγκρουστούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα, που είναι η αιτία της κακοδαιμονίας. Ούτε ο κ. Καχριμάνης ούτε ο κ. Αργύρης μιλούν για τις παράκτιες αποθήκες καυσίμων, για τις μαρίνες που στενεύουν το στόμιο του κόλπου, για την παράνομη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών και για την υπεραλίευση, για τα κτηνοτροφικά και πτηνοτροφικά και λοιπά απόβλητα», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Ηλίας Χάϊδας τονίζοντας αρχικά τον ανοιχτό και δημοκρατικό χαρακτήρα της επιλογής των υποψηφίων στον συνδυασμό του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ως το «μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση», καθώς μειώνει τους πόρους της κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αλλά και ως θεσμική παρέμβαση αυταρχικής αντίληψης για την Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Ο Καλλικράτης απομακρύνει ακόμα περισσότερο τα όργανα που αποφασίζουν από τις τοπικές κοινωνίες. Ο αιρετός Αντιπεριφερειάρχης σε επίπεδο νομού απλώς θα εκτελεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο κέντρο της περιφέρειας, χωρίς καμιά εσωτερική αποκέντρωση».
Συνέχισε με εκτενή αναφορά στα προβλήματα του νομού Πρέβεζας, την οικονομική ασφυξία και την ανεργία, την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, τους κινδύνους για την αγροτική παραγωγή και τα προβλήματα των οικοσυστημάτων και κύρια του Αμβρακικού. Συμπεριέλαβε μάλιστα το καινούργιο μέτωπο στον Παντοκράτορα και το στόχο «να προστατευτούν οι Ακτές του νομού μας από «επενδυτικές» επιδρομές τύπου λιμενικού καταφυγίου στον Παντοκράτορα, που οδηγούν στην τσιμεντοποίηση και στην βίαιη καταστροφή του κάλλους και των φυσικών πόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου