Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο Τύπου ΑΥ.ΡΙ.Ο. 15/10/2010

Περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Γιάννη Παπαδημητρίου.
Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και τον Αντιπρύτανη Γιώργο Καψάλη, από τους οποίους ενημερώθηκαν για την κατάσταση του Ιδρύματος και τις προσπάθειες της νέας Πρυτανικής Αρχής.
Η περικοπή του τρέχοντος προϋπολογισμού κατά 34 %, οι φήμες για ποσοστό μείωσης 50 % το 2011, η ύπαρξη 172 κενών θέσεων προσωπικού μετά από το κύμα συνταξιοδοτήσεων και το πάγωμα κάθε νέου διορισμού περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από τη λαίλαπα του μνημονίου. Οι κυβερνητικές προθέσεις αποσαφηνίζονται εξάλλου με τις πρόσφατες πρωθυπουργικές διακηρύξεις των Δελφών για την ανώτατη παιδεία, για τις οποίες ο Γιάννης Παπαδημητρίου εκτίμησε πως «δίνουν το σύνθημα του νέου γύρου της μάχης για το δημόσιο Πανεπιστήμιο, μετά από τον προηγούμενο γύρο για το άρθρο 16. Η επιδιωκόμενη εισβολή των μάνατζερ και των ιδιωτών χρηματοδοτών στη διοίκηση των ΑΕΙ δεν καταλύει μόνο την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκησή τους αλλά σηματοδοτεί την σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την υποταγή του διδακτικού και ερευνητικού τους έργου στις ανάγκες της αγοράς. Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, που την υπηρετούν με σύμπνοια το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., πρέπει να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο».
Η αντιπροσωπεία του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα της Πρυτανικής Αρχής για μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά και την ιδέα για αντικατάσταση των ιδιωτών εργολάβων συντήρησης και καθαριότητας από συνεταιρισμούς εργαζομένων, καθαριστριών κλπ.. Ζήτησε τέλος να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο και να βελτιωθεί η σχέση του με όλη την Ήπειρο με στόχο τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος των επιχειρήσεων.
Το κλιμάκιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» είχε επίσης συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Συλλόγου ΔΕΠ (επιστημονικό προσωπικό) και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου, όπου υπήρξε σύμπτωση απόψεων στην αναγκαιότητα και υπεράσπισης του δημόσιου Πανεπιστημίου και αντιπαράθεσης με εκφυλιστικά φαινόμενα στο εσωτερικό του και η προτεραιότητα της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Νέοι υποψήφιοι του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»
7 νέους υποψήφιους Περιφερειακούς Συμβούλους στις Περιφερειακές ενότητες Άρτας και Ιωαννίνων ανακοίνωσε σήμερα το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Οι νέες υποψηφιότητες είναι οι εξής :

Περιφερειακή ενότητα Άρτας
Βασιλείου Μυρτώ, Μηχανικός, Υπάλληλος Τράπεζας
Δήμου Οδυσσέας, Γεωπόνος Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Άρτας
Μάγγου Βαρβάρα, Δασκάλα, μέλος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Άρτας

Περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων
Γιαννακός Σπύρος, Αγρότης, μέλος της κίνησης «Καθαρός Καλαμάς», από την Αρετή
Κοτσίνας Γιώργος, Φυσικός, Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την Δροσοπηγή
Ζορμπά Γεωργία, Βοηθός Ιατρικών & Βιοχημικών Εργαστηρίων, εργαζόμενη με stage στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μέλος Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων με stage Ηπείρου & Ιονίων νήσων
Ραυτόπουλος Βασίλης, Φοιτητής Οικονομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου