Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο Τύπου ΑΥ.ΡΙ.Ο 25/10/2010

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν οι περιοδείες του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» τις τελευταίες μέρες. Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου και τον Κώστα Λούκα περιόδευσε την Παρασκευή στη Νομαρχία Ιωαννίνων και είχε συνάντηση με το σύλλογο των εργαζομένων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Θίχτηκαν κυρίως τα μεγάλα προβλήματα, που δημιουργεί η προχειρότητα εφαρμογής του Καλλικράτη, οι επικαλύψεις και η ασάφεια των αρμοδιοτήτων αλλά και η εργασιακή ανασφάλεια των υπαλλήλων. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου βρέθηκε την Κυριακή στην Κόνιτσα, στο Μάζι, στην Αετόπετρα, στο Μπουραζάνι και στο Κεφαλόβρυσο. Ο Κώστας Λούκας, επικεφαλής κλιμακίου, επισκέφθηκε τις τελευταίες μέρες τα Σεισμόπληκτα, την Ανατολή, την Καστρίτσα, το Δροσοχώρι και το Πέραμα. Άλλα κλιμάκια υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων περιόδευσαν στη Ζίτσα, την Καρίτσα, την Κληματιά, την Λευκοθέα, το Βαρλαάμ, συνοικίες της Σκλίνανης, την Αγία Τριάδα, τα Πεστά και τη Δαφνούλα.

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Ριζάρειο Ίδρυμα

Κλιμάκιο της παράταξής μας, κατά την περιοδεία του στον Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου, επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο του Μονοδενδρίου και τη Χειροτεχνική Σχολή του Ριζαρείου Ιδρύματος. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από δημοσιεύματα στον τύπο και το διαδίκτυο για τα ζητήματα, που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Ριζαρείου. Από όλα τα στοιχεία, τα οποία έχουν αναδειχθεί στη Βουλή με ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν «εσωτερικό ζήτημα» της Διοίκησης του Ιδρύματος αλλά αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους σ’ αυτό και την κοινωνία στο σύνολό της.
Θεωρούμε ότι ορθά, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ξεκίνησε ο διαχειριστικός έλεγχος από τους ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών. Υπενθυμίζουμε ότι οι καταγγελίες μέλους του Δ.Σ. του Ιδρύματος για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κακοδιοίκηση κατατέθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών τον Μάρτιο του 2008.
Επισημαίνουμε ότι η νόμιμη υποχρέωση του Ιδρύματος, σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη, να διαθέτει το 30 % των προσόδων του σε συγκεκριμένους σκοπούς στο Ζαγόρι φαλκιδεύεται με μεθόδους δημιουργικής λογιστικής και με την κατακράτηση σημαντικού ποσού.
Υπενθυμίζουμε ότι στους σκοπούς του διαθέτη συμπεριλαμβάνεται η λειτουργία του οικοτροφείου για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Μονοδένδρι. Πρόκειται για ένα σχολείο που λειτουργεί διαρκώς από το 1750, επιτελεί σπουδαίο έργο και συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση των Ζαγορίσιων δασκάλων. Οι πληροφορίες ότι μεθοδεύεται η διακοπή λειτουργίας του οικοτροφείου, και μάλιστα με ρατσιστικά επιχειρήματα λόγω της Αλβανικής καταγωγής των σημερινών μαθητών, μας δημιουργούν ανησυχία και αγανάκτηση.
Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την επίκληση αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων, ώστε να προωθηθεί περικοπή μισθών των εργαζομένων στο Ίδρυμα, σε αντίστιξη με τις παχυλές αμοιβές του κεντρικού μηχανισμού και τις παροχές σε τρίτους. Υπενθυμίζουμε ότι 43 υπάλληλοι στο Μονοδένδρι επιβαρύνουν λιγότερο από τους μισθούς 16 κεντρικών στελεχών στην Αθήνα. Χαιρετίζουμε την ίδρυση και λειτουργία σωματείου των εργαζομένων στο Ίδρυμα.
Το «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα, να διεκδικεί τους οφειλόμενους πόρους στο Ζαγόρι, να υπερασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και των μαθητών ανεξαρτήτως καταγωγής και να ζητά διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία του Ριζαρείου και όλων γενικά των κληροδοτημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου