Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο Τύπου ΑΥ.ΡΙ.Ο. 10/10/2010

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο της Θεσπρωτίας
Αντιπεριφερειάρχης ο Σπύρος Κάτσης
Αναφορές Γιάννη Παπαδημητρίου σε αγωγό, λιμάνι Ηγουμενίτσας και αντιρατσιστικό κίνημα. Περιοδεία ΑΥ.ΡΙ.Ο. στην Παραμυθιά

Παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην Ηγουμενίτσα το ψηφοδέλτιο του νομού Θεσπρωτίας της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου. Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο πολιτιστικό κέντρο «Πάνθεον», παραβρέθηκαν τα μέλη του ψηφοδελτίου και πολίτες της Ηγουμενίτσας.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου παρουσίασε τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου και υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Σπύρο Κάτση, καθηγητή, πρώην Γραμματέα Ν.Ε. Θεσπρωτίας του ΣΥΝ και Δημοτικό Σύμβουλο Ηγουμενίτσας, Διευθυντή 2ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας και αιρετό εκπρόσωπο στο ΠΥΣΔΕ Θεσπρωτίας
Στη συνέχεια παρουσίασε τους 7 πρώτους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους, καθώς θα υπάρξουν προσθήκες τις επόμενες μέρες. Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι οι εξής :
Καρυωτάκης Δαυίδ, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μελος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, μέλος Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας
Μποροδήμος Θανάσης, γιατρός, Διευθυντής ορθοπεδικής κλινικής Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Φιλιατών
Πάντος Παναγιώτης, τοπογράφος μηχανικός, πρώην Αντινομάρχης Θεσπρωτίας, από τον Παραπόταμο
Προβιδάκη Αγγελική, φαρμακοποιός στην Ηγουμενίτσα, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας
Σακαρέλης Δονάτος, δάσκαλος, Διευθυντής 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας από τη Μαζαρακιά
Τσακίρη Αστυρόπη, υποψήφια βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ το 2009, από τη Σκορπιώνα
Χρήστου Πέτρος, δημοσιογράφος, από την Παραμυθιά

Στην ομιλία του ο Γιάννης Παπαδημητρίου τόνισε την αυτονόητη πολιτική σημασία της εκλογικής αναμέτρησης, της πρώτης φοράς που δίνεται ο λόγος στον ελληνικό λαό μετά από τον οδοστρωτήρα του μνημονίου. Παρουσίασε τη διακήρυξη και το προγραμματικό πλαίσιο του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και προσδιόρισε τους στόχους της εκλογικής εκστρατείας. «Σ’ αυτές τις πρώτες μέρες της παρουσίας μας παίρνουμε θετικά μηνύματα όχι μόνο από τον κόσμο της Αριστεράς και των κινημάτων αλλά και από απλούς πολίτες με ποικίλες πολιτικές προελεύσεις, που έχουν αηδιάσει με τις πελατειακές πρακτικές του δικομματισμού. Αυτή την οργή θέλουμε να τη μετασχηματίσουμε σε θετική πολιτική δύναμη και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του ΑΥΡΙΟ. Θέλουμε να είμαστε ένας αντιπολιτευτικός πόλος μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έξω από αυτό, να εκπροσωπήσουμε την Ήπειρο των αγώνων, την Ήπειρο της πολιτιστικής δημιουργίας, την Ήπειρο της κοινωνικής προσφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε τη ριζική αντίθεση του ΑΥΡΙΟ στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, στην προοπτική φαλκίδευσης εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και στην υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων στο λιμάνι, που θα επιφέρει αποκοπή γειτονικών περιοχών (Λαδοχώρι - Γκραικοχώρι) από τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της πόλης. Ζήτησε τη θεσμοθέτηση ενιαίου Οργανισμού με συμμετοχή της Τ.Α., δημόσια λογοδοσία σε τακτά χρονικά διαστήματα και την προώθηση μιάς λειτουργίας, που αφενός θα σέβεται το συνταγματικό δικαίωμα της ασφαλούς και γρήγορης μετακίνησης και αφετέρου θα συνδέει το λιμάνι με την τοπική κοινωνία με έργα ανάπτυξης, ανάπλασης και συντήρησης της φιλοξενούσας πόλης.
Στο ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου, ο Γιάννης Παπαδημητρίου απάντησε στον ισχυρισμό της ΔΕΠΑ ότι μελέτησε 7 εναλλακτικές λύσεις για την διέλευσή του, τονίζοντας ότι και οι 7 εναλλακτικές τοποθεσίες της προμελέτης βρίσκονται στην ίδια ζώνη Πέρδικας – Συβότων, που το Χωροταξικό Σχέδιο Ηπείρου χαρακτηρίζει ζώνη τουριστικής ανάπτυξης και παραθεριστικής κατοικίας. «Εναλλακτική λύση σημαίνει λύση εκτός της συγκεκριμένης περιοχής, πολύ περισσότερο που η χωροθέτηση του εργοστασίου συμπίεσης στο Βαρικό το τοποθετεί ανησυχητικά κοντά στα όρια του οικισμού της Πέρδικας» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τη στήριξη του ΑΥΡΙΟ στον αγώνα των κατοίκων της Πέρδικας. Χαρακτήρισε παραπλανητικές τις διαβεβαιώσεις των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ότι ο αγωγός θα συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη της Ηπείρου, τονίζοντας ότι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας προβλέπει τράνζιτ διέλευση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου και όχι χρήση του για τις ανάγκες της Ηπείρου, «σα να λέμε ότι η Εγνατία θα λύσει το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης Ηγουμενίτσας – Πλαταριάς», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος έκανε ειδική αναφορά στην ιδιαίτερα σημαντική δράση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Ηγουμενίτσας, τονίζοντας τη σημασία του κινήματος αλληλεγγύης στους μετανάστες και αντίστασης στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Σπύρος Κάτσης τονίζοντας πως είναι τιμή η επιλογή του, πως εκφράζει τους αγώνες της ανανεωτικής αριστεράς και πως θα πρέπει το διάστημα μετά από τις εκλογές να καλλιεργηθεί η ενότητα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΝ Θεσπρωτίας Ανδρέας Νταής, ο οποίος αναφέρθηκε στη μάχη των εκλογών αλλά και στο ζήτημα του λιμανιού, επισημαίνοντας την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης όχι μόνο του ίδιου του λιμανιού αλλά και ολόκληρης της χερσαίας ζώνης του και την ανάγκη αναβάθμισής του με κατασκευή οδικού άξονα προς την Εγνατία, που θα το συνδέει τα σύνορα και θα παρακάμπτει την πόλη της Ηγουμενίτσας. Τόνισε επίσης τις ελλείψεις στις υποδομές υγείας και ζητήματα περιβαλλοντικά, εγκατάλειψης της υπαίθρου και υστέρησης της γεωργικής παραγωγής.
Στη συνέχεια οι υποψήφιοι με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου περιόδευσαν στην Παραμυθιά και επισκέφθηκαν τον «Λάμποβο», το αρχαιότερο παζάρι της Ηπείρου, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με παραγωγούς και καταναλωτές, κατοίκους της Παραμυθιάς και επισκέπτες.

Περιοδείες στα Γιάννενα

Άρχισαν οι περιοδείες κλιμακίων του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στην πόλη των Ιωαννίνων. Κλιμάκιο της παράταξης με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Κώστα Λούκα επισκέφθηκε το Σάββατο την αγορά των Ιωαννίνων στην ιστορική οδό Ανεξαρτησίας. Οι επαγγελματίες έθεσαν το πρόβλημα των άδειων δρόμων και καταστημάτων αλλά και την κατασκευή έργων χωρίς χώρους στάθμευσης, που συνέδραμαν στο να ωθήσουν τα λαικά στρώματα στα πολυκαταστήματα. Από την πλευρά του ΑΥΡΙΟ τονίστηκε η σημασία της συντονισμένης πάλης για τα προβλήματα των επαγγελματιών στην εποχή της κατεδάφισης του μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου