Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Δηλώσεις Γιάννη Παπαδημητρίου για το εκλογικό αποτέλεσμα

Γιάννινα 9-11-2010
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους οχτώ χιλιάδες πολίτες της Ηπείρου, που τίμησαν με την ψήφο τους το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και έξω από αυτό.
Χωρίς να αποτελούν ολοκληρωμένη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία θα γίνει με συζήτηση και στους 4 νομούς της Ηπείρου, τα πρώτα συμπεράσματα είναι τα εξής :
Η υψηλή αποχή φανερώνει την αποδοκιμασία μεγάλου μέρους των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα, την οποία όμως δεν καταφέρνουν να καρπωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι, παρά τη μείωση σε απόλυτο αριθμό ψήφων, ο δικομματισμός καταγράφει στην Περιφέρεια της Ηπείρου ένα από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά του ποσοστά : ένα ποσοστό 83,46 % επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, που στο νομό Ιωαννίνων πλησιάζει το 84 % και στο νομό Θεσπρωτίας ξεπερνάει το 86 %. Μοιάζει σαν πολλοί συμπολίτες μας να έκαναν ένα βήμα προς τον απεγκλωβισμό τους και στη συνέχεια να το πήραν πίσω. Είναι επίσης φανερό ότι η αντιπαράθεση των δύο επικεφαλής «επί του προσωπικού» βοήθησε τη συσπείρωση και των δύο πόλων του δικομματισμού.
Στο ΑΥ.ΡΙ.Ο. είμαστε ασφαλώς ικανοποιημένοι από την εκπροσώπησή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο όχι όμως και από το συνολικό εκλογικό ποσοστό, που είναι κατώτερο από τις προσδοκίες μας. Είναι φανερό ότι τα πολιτικά προβλήματα του χώρου στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα έχουν αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα στην Άρτα. Δεν θα πρέπει ακόμη να μας διαφεύγει ότι ο χώρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, που μέχρι πρόσφατα αθροιζόταν στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφηκε ξεχωριστά σ’ αυτές τις εκλογές.
Για τον δεύτερο γύρο ισχύουν όσα ήδη είπαμε κατά την προεκλογική περίοδο. Ζητήσαμε την ψήφο των συμπολιτών μας στον πρώτο γύρο και δεν έχουμε καμιά πρόθεση να επηρεάσουμε τη συνείδησή του και την επιλογή του στο δεύτερο. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή, που οι παρατάξεις διαπραγματευόταν ή καθοδηγούσαν την ψήφο των πολιτών.
Όσα υποστηρίξαμε στη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου, όσα υποστηρίζουμε χρόνια τώρα στους αγώνες και τις πρωτοβουλίες που συμμετέχουμε, εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανατροπή του σκηνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου