Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Γιάννενα, 4-11-2010) Καταγγελία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ιωαννίνων

Φίλες και φίλοι, πολίτες των Ιωαννίνων
συντρόφισσες & σύντροφοι

Βαδίζουμε με προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας με συναισθήματα συντριβής για την αναπάντεχη βαρειά απώλεια, τον θάνατο του συντρόφου Αλέκου Λύτρα, μέλους της Οργανωτικής Γραμματείας του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου στο νομό μας. Ο Αλέκος μας, εκπρόσωπος της ομάδας «ΡΟΖΑ» στην Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ένας συνεπής αγωνιστής της Αριστεράς και των κινημάτων, πολλές φορές «κόντρα στο ρεύμα», ένας ανοιχτόκαρδος και μεγαλόψυχος άνθρωπος τόσο αγαπητός στην πόλη μας παρά την μακροχρόνια απουσία του στην Αθήνα, ένας από τους πρώτους που πίστεψαν στην ενωτική δυναμική του ΑΥ.ΡΙ.Ο. και ήταν ο άνθρωπος της παράταξης στην Αθήνα. Είναι βαθειά η θλίψη μας, είναι βαθειά η οδύνη μας, ακόμα μεγαλύτερο όμως είναι το πείσμα μας να δικαιώσουμε αυτό τον τελευταίο αλλά και όλους τους προηγούμενους αγώνες του Αλέκου. Σας μεταφέρω αυτό το μήνυμα από τη χτεσινή πολιτική κηδεία του Αλέκου Λύτρα στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων και σας ζητάω να τιμήσουμε και μεις τη μνήμη του και να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή.
Βαδίζουμε προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, μιάς εκστρατείας σύντομης αλλά πολύ εντατικής, που μας έδωσε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το πολιτικό μας στίγμα και να περιγράψουμε τα πολιτικά μας μέτωπα.
Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτές οι εκλογές είναι βαθειά πολιτικές, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι σφραγίζονται από το αντιδραστικό μνημόνιο της κυβέρνησης και της τρόϊκας και από τον κοινωνικό οδοστρωτήρα σε βάρος κατακτήσεων και δικαιωμάτων δεκαετιών.
Και το είπαμε όχι επειδή δεν έχουμε «αυτοδιοικητική λογική» ούτε επειδή είμαστε «νεοσταλινικοί», όπως έσπευσαν ορισμένοι, με αμετροέπεια, να μας χαρακτηρίσουν.
Αντίθετα στις περιοδείες μας είδαμε πολύ καλά τί σημαίνει μνημόνιο για την Αυτοδιοίκηση και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είδαμε πολύ καλά τι σημαίνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Είδαμε διαλυμένες υπηρεσίες,
είδαμε υπαλλήλους να σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν άρον-άρον για να προλάβουν το 2011,
είδαμε κοινωνικές δομές της Αυτοδιοίκησης να υποχρημα-τοδοτούνται και να καταρρέουν,
είδαμε συμβασιούχους στους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών να παραμένουν απλήρωτοι επί 7 μήνες
είδαμε την αγορά και τους επαγγελματίες να στενάζουν κάτω από το βάρος της κρίσης και της πτώσης του κύκλου εργασιών τους,
είδαμε απολύσεις και ραγδαία αύξηση της ανεργίας
είδαμε ανθρώπους να εγκαταλείπουν βιοτικές συνήθειες δεκαετιών και να παρασύρονται στο φαύλο κύκλο της φτώχειας
είδαμε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να περικόπτονται και τα ιδιωτικά συμφέροντα να ετοιμάζονται για το μεγάλο φαγοπότι
είδαμε τις προσπάθειες να ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και ο πλούτος που παράγεται να μη διαχέεται στην κοινωνία της φιλοξενούσας πόλης
Κι ακόμα ξαναείδαμε καταστάσεις γνωστές και πριν από το μνημόνιο
είδαμε τον αγροτικό κόσμο να καταρρέει
είδαμε τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, το καμάρι κάποτε των κτηνοτρόφων της Ηπείρου και τον εγγυητή του εισοδήματός τους να κινδυνεύει με ιδιωτικοποίηση
είδαμε το περιβάλλον να καταστρέφεται από την ιδιωτική κερδοσκοπία και τη δημόσια αδιαφορία
είδαμε βιασμένα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Παμβώτιδας και του Αμβρακικού
είδαμε τα ποτάμια μας να απειλούνται από τους θιασώτες της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης» και τα υπόγεια νερά να εξαντλούνται από τις εταιρίες εμφιάλωσης
είδαμε το τουριστικό μέλλον της Ηπείρου να υπονομεύεται είτε από επενδυτικές αρπαχτές είτε από καταστροφικά σχέδια, όπως αυτό του τράνζιτ αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα
είδαμε Η ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ δίκτυο φυσικού αερίου για τις ανάγκες της Ηπείρου
δεν είδαμε ούτε ίχνος από δημόσια μέσα συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς ούτε ίχνος από γραμμές τραίνου στην Ήπειρο
Πάνω απ’ όλα όμως είδαμε την οργή και την αγανάκτηση του ελληνικού λαού, του λαού της Ηπείρου. Αυτός ο λαός θα δώσει την απάντησή του στην κυβέρνηση του μνημονίου, που εξαπάτησε τους πολίτες και παραβίασε κατάφωρα τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Στη δημαγωγία του Πρωθυπουργού και στο εκβιαστικό δίλημμα «ή μνημόνιο ή χάος» απαντάμε ούτε μνημόνιο ούτε χάος. Απαντάμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και είναι ο δρόμος της αναδιανομής του πλούτου. Είναι ο δρόμος που έχει περιγράψει αναλυτικά ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είναι ο δρόμος μιάς άλλης πολιτικής – μιάς πολιτικής φορολόγησης των κερδών και όχι φορο-απαλλαγών για το κεφάλαιο, μιάς πολιτικής υπέρβασης του μνημονίου «από τα αριστερά».
Η οργή μας δεν περιορίζεται μόνο προς την κυβέρνηση του μνημονίου. Απευθύνεται και προς την άλλη παράταξη του δικομματισμού, τη Ν.Δ., που προσπαθεί σήμερα να ψαρέψει σε θολά νερά. Ήταν η Ν.Δ. που άσκησε την εξουσία και εφάρμοσε σκληρές ταξικές πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου, είναι η Ν.Δ. που μείωσε τη φορολογία στις επιχειρήσεις και άρχισε τις περικοπές των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, είναι η Ν.Δ. που προσπάθησε να ανοίξει το δρόμο στην καταστροφή του περιβάλλοντος, είναι η Ν.Δ. που δεν εγγυάται καμμιά ελπίδα για το μέλλον.
Για εμάς ο μόνος δρόμος είναι η αλλαγή των συσχετισμών και η στροφή προς τα αριστερά.
Όχι για μια Αριστερά συμπληρωματική δύναμη στο πολιτικό σύστημα και στο δικομματικό σκηνικό
Ούτε για μια Αριστερά της αυταρέσκειας, της μονολιθικότητας και της καταστολής της διαφωνίας
ΑΛΛΑ για μια αριστερά ανατρεπτική και δημιουργική, για μια Αριστερά της αυτενέργειας των πολιτών, της δημοκρατίας και των κινημάτων. Γιατί για εμάς, αυτό είναι το μόνο κλειδί για μια καλύτερη Ήπειρο, η συμμετοχή των πολιτών. Πολλοί από μας έχουμε δώσει χρόνια από τη ζωή μας σε αυτή την υπόθεση των κινημάτων και συμμετέχουμε σε συλλογικότητες για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου και των δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και των δημόσιων αγαθών.
Είμαστε φανατικά αυτοδιοικητικοί, είμασταν πάντοτε φανατικά υπέρ της αιρετής δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό θεωρούμε πολύ μίζερο τον «Καλλικράτη».
Δεν μπαίνουμε στη λογική «τι να κάνουμε, αυτό το θεσμικό πλαίσιο μας δίνει η Κυβέρνηση, ας το δεχτούμε και ας προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε όσο γίνεται καλύτερα».
Το σχέδιο Καλλικράτη
- θεσμοθετεί ένα μοντέλο συγκεντρωτικό και αυταρχικό, αναπαράγει δηλαδή το μοντέλο του κεντρικού κράτους
- επιδιώκει την αποκλειστική νομή της εξουσίας από τον δικομματισμό, διατηρώντας το ληστρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.
- και τελικά μας οδηγεί σε περιφερειακές αρχές, που ελάχιστα θα λογοδοτούν στους πολίτες αλλά θα ελέγχονται από κεντρικές κομματικές επιλογές και ισχυρά και αδιαφανή κέντρα λήψης αποφάσεων.
Εμείς παλεύουμε για μια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ανοιχτή στους πολίτες και αποκεντρωμένη σε περιφερειακά διαμερίσματα, εκλεγμένη δημοκρατικά με απλή αναλογική και έμμεση εκλογή περιφερειάρχη. Παλεύουμε να καταργηθεί η παράλληλη κρατική Περιφέρεια Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και να μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα χρηματοδοτείται με θεσμοθετημένους σταθερούς πόρους
Στη σύντομη προεκλογική περίοδο δεν ακολουθήσαμε ούτε την προσωπική αντιπαράθεση ούτε την απολίτικη ατζέντα, που προσπάθησαν να επιβάλουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., μιλώντας για «ποιοτικά καλάθια» και για «αξιοβίωτες αναπτύξεις» και επιμένοντας σε μια λογική έργων και ώριμων μελετών.
Αντίθετα προσπαθήσαμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα διαφορετικά, για τα αντιτιθέμενα σχέδια για το αύριο της Ηπείρου, ανάλογα πως τοποθετείται ο καθένας
Το πρόγραμμά μας, που δώσαμε από την αρχή στη δημοσιότητα,
● αποτυπώνει την κοινωνική σύγκρουση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού
● διατυπώνεται από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων και αναδεικνύει τον κεντρικό το ρόλο του δημόσιου χώρου και των συλλογικών αγαθών
● και ασφαλώς προϋποθέτει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και των σημερινών συσχετισμών
Η Ήπειρος είναι μια περιφέρεια με έντονη πολιτιστική ταυτότητα και ενότητα, με πλούσια φύση και περήφανους ανθρώπους αλλά και με μεγάλα προβλήματα, υστερήσεις και εσωτερικές ανισορροπίες.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή δεν οφείλεται ούτε στο ορεινό ανάγλυφο ούτε στην κακή τύχη της Ηπείρου. Αντίθετα απορρέει από τις επιλογές των δυνάμεων του κεφαλαίου και του δικομματισμού στην Αθήνα και στην Ήπειρο, από την αυξανόμενη δύναμη ιδιωτικών συμφερόντων, από την αδιαφάνεια και τις πελατειακές πρακτικές και των δύο κομμάτων εξουσίας, από τις οποίες έχουν αηδιάσει οι πολίτες της Ηπείρου.
Αυτή την αηδία, αυτή την οργή δεν θέλουμε να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Δεν θέλουμε να την αφήσουμε να μετατραπεί σε απάθεια για την πολιτική. Θέλουμε να τη μετασχηματίσουμε σε πολιτική δύναμη συμμετοχής και αντίστασης. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του ΑΥΡΙΟ. Θέλουμε να γίνουμε ένας ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έξω από αυτό, να εκπροσωπήσουμε την Ήπειρο των αγώνων, την Ήπειρο της πολιτιστικής δημιουργίας, την Ήπειρο της κοινωνικής αλληλεγγύης, την Ήπειρο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Θέλουμε μαζί με τη δημοτική μας παράταξη στα Γιάννενα, την κίνηση «3 κλικ Αριστερά / Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Αλλαγή» με επικεφαλής τον σύντροφο Χρήστο Μαντά, αλλά και με τις συγγενείς δημοτικές παρατάξεις στις υπόλοιπες πόλεις, να συγκροτήσουμε ένα αγωνιστικό δίκτυο, που θα συνεργάζεται με κινήματα, με συνδικαλιστικές οργανώσεις, με οικολογικές πρωτοβουλίες
Φίλες και φίλοι πολίτες των Ιωαννίνων, συντρόφισσες & σύντροφοι
Σας καλούμε να κάνετε την οργή σας για το σήμερα ελπίδα για το ΑΥΡΙΟ. Σας καλούμε να πάρετε στα δικά σας χέρια το ΑΥΡΙΟ της Ηπείρου.

Γειά σας και καλή δύναμη.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ιωαννίνων

Με πρόσχημα την κοινή κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Ορμητηρίου (ΑΥ.ΡΙ.Ο.) για τη Ήπειρο και της Δημοτικής Κίνησης Γιαννίνων « Τρία κλικ αριστερά Αντίσταση- Αλληλεγγύη-Αλλαγή» , στον πεζόδρομο της οδού Καλλάρη το απόγευμα της Πέμπτης 4 Νοέμβρη εμφανίστηκαν και πάλι τα ΜΑΤ στην πόλη μας για να σταματήσουν μια ειρηνική πορεία των φοιτητών που εξελισσόταν το ίδιο χρονικό διάστημα στην Αβέρωφ.
Στους φοιτητές μάλιστα, που διαμαρτυρήθηκαν γι αυτή την απαγόρευση, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των φοιτητών, λέγεται ότι ειπώθηκε πως την «εντολή» για αυτό την έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που ήταν παρών και χαιρέτησε την προεκλογική συγκέντρωση.

Καταγγέλουμε αυτούς τον απαράδεκτο ισχυρισμό και ακόμη πιο έντονα την στάση των ΜΑΤ που βρήκαν την ευκαιρία να ξαναεμφανιστούν στη κέντρο των Γιαννίνων. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές -που ανάμεσά τους στη συγκεκριμένη πορεία ήταν και πολλοί σύντροφοί μας- αλλά και γενικότερα οι πολίτες αυτής της πόλης γνωρίζουν καλά ότι ο χώρος μας έγινε στόχος και κατηγορήθηκε γιατί υπερασπίσθηκε σε πολύ δύσκολες συνθήκες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για το μέλλον τους και ουσιαστικά για το μέλλον αυτής της χώρας, τις οποίες αταλάντευτα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου