Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

“Άνθρωποι φαντάσματα αναζητούν
απ’ τα σκουπίδια Μας να ζήσουν,
με μια ευγένεια που σε φέρνει σε δύσκολη θέση
αντικρίζοντας το βλέμμα τους”

Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη μας και όξυναν με το χειρότερο τρόπο τα προβλήματα των «λαθρο»-μεταναστών, των ξεριζωμένων που περνούν από την πόλη μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, οδήγησαν μια ομάδα πολιτών στη δημιουργία της «Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες». Η αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών από το κράτος και τους τοπικούς άρχοντες με το γκρέμισμα του καταυλισμού τους και το κάψιμο των αντικειμένων τους, αλλά και η κράτηση των συλληφθέντων σε συνθήκες “Guantanamo” στο κέντρο της πόλης μας, μας κάνουν να θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους με οποιοδήποτε τρόπο.

Η συνέλευση της Επιτροπής αποφάσισε:
1) Ως πρώτο βήμα, να ζητήσει από τον Ιατρικό, Φαρμακευτικό και Εμπορικό Σύλλογο, καθώς και από τα Σωματεία και τους Συλλόγους των υπόλοιπων εργαζομένων να δείξουν έμπρακτα και άμεσα την αλληλεγγύη τους παρέχοντας βοήθεια για την άμεση ανακούφιση αυτών των συνανθρώπων μας
2) Να επισκεφτεί τον καταυλισμό την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στις 16:00, και να διανείμει το υλικό που θα έχει συλλεχθεί μέχρι τότε.
3) Η συλλογή του υλικού γίνεται στο χώρο του ΤΕΙ (στο κυλικείο)


Ηγουμενίτσα 31-1-2010

Επιτροπή Αλληλεγγύης
στους Μετανάστες

Σχετικό : FRΟΝΤΕΧ
Η κυβέρνηση Καραμανλή υπέγραψε στις 12/12/08 συμφωνία με την FRONTEX , ένα νέο Κοινοτικό οργανισμό, μέλημα του οποίου είναι η ενίσχυση και εμβάθυνση της επιχειρησιακής συνεργασίας των Υπηρεσιών των Κρατών Μελών που, όπως το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία, είναι επιφορτισμένες να φυλάσσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από κάθε είδους έκνομες ενέργειες, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ασφάλειας, δικαιοσύνης και ελευθερίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αυτή είναι η συνοριακή περιοχή αποτελεί ένα από τα θερμότερα σημεία παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη”, ανέφερε ο Gil Arias, αναπληρωτής διοικητικός διευθυντής της Frontex στις 4/6/2009. “Οι αξιωματούχοι εδώ λένε ότι οι λαθρέμποροι στοχεύουν χώρες της ΕΕ που είναι μέλη της ελεύθερης μετακίνησης σύμφωνα με τη συμφωνία του Σένγκεν, που επιτρέπει έτσι τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα να κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ”
Η Αθήνα επιδιώκει μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ ώστε να σταματήσει την παράνομη διέλευση μεταναστών από τα απόκρημνα σύνορα με την Τουρκία ή μέσω θαλάσσης στα δεκάδες νησιά του Αιγαίου. Το 2008, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 146.337 παράνομους μετανάστες, μια αύξηση της τάξης του 30% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και 54% συγκριτικά με το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα ΤΟ 2009 συνελήφθησαν 2.211 ύποπτοι λαθρεμπορίας, μια αύξηση 56% από το 2008. Οι Ιρακινοί συνθέτουν τη μεγαλύτερη ομάδα από τους συλληφθέντες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, που ακολουθείται από παράνομους μετανάστες του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές.
ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ (ΕΚΥΘΚΚΑ)
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2, 454444 ΙΩΑΝΝΙΝΑ, Τηλ: 26510 78810 26510 78810 Γραμμή ΣΟΣ 26510 33033 26510 33033 , Fax: 26510 72378 , Email: cvme@ioa.forthnet.gr


Σχέδιο Ιδρυτικής Διακήρυξης
Εμείς, ενεργοί πολίτες της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας, πυκνώσαμε τις συναντήσεις μας το τελευταίο διάστημα (καθώς πέρασε αρκετός καιρός από το θανάσιμο τραυματισμό του Αριβάν Οσμάν από τη λιμενική αστυνομία στην Ηγουμενίτσα στις 3/4/09, που ουσιαστικά μας ευαισθητοποίησε αρχικά) προερχόμενοι από διαφορετικές συλλογικότητες και έχοντας διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και καταβολές, αποφασίσαμε χθες (29/1/2010) στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, όπου κάναμε Γενική Συνέλευση, να συγκροτήσουμε την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες. Εκλέξαμε αρχικά 5μελές συντονιστικό όργανο (και 2 αναπληρωματικά μέλη). Συμφωνήσαμε πως κυρίαρχο μας όργανο θα είναι η Γενική Συνέλευση που θα συνέρχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και θα παίρνει αποφάσεις, αφού ενημερώνεται από το συντονιστικό. Το οριστικό κείμενο της ιδρυτικής μας διακήρυξης θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες.
Αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα :
α) Συγκεντρώνοντας ρούχα και κουβέρτες για τους μετανάστες στο χώρο των ΤΕΙ. Έχει καθοριστεί τόπος και ώρα παράδοσης.
β) Να απευθυνθούμε στον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο και στο τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού, για φάρμακα, νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα που χρειάζονται επειγόντως οι μετανάστες.
γ) Να απευθυνθούμε σε Συλλόγους στα Σωματεία μας και άλλους φορείς της περιοχής, για ενημέρωση και κάλεσμα για συμμετοχή σε επόμενες κοινές πρωτοβουλίες.
δ) Να ζητήσουμε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο ή άλλο δίκτυο Νομικών εθνικό (πχ Συνήγορος Πολίτη) ή διεθνές (πχ Διεθνής Αμνηστεία του ΟΗΕ) και να διερευνήσουμε τα συναφή νομικά ζητήματα που προκύπτουν (πχ κράτηση ανηλίκων, οι συνθήκες κράτησης, τροφή , υγιεινή κλπ) με στόχευση τον παλιό ΟΛΗΓ.
ε) Να συνδεθούμε με συναφείς συλλογικότητες σε άλλα μέρη, ανταλλάσοντας απόψεις και ζητώντας συμβουλές μια και υπάρχει σε ορισμένες τέτοιες σχετική εμπειρία.
στ) Να απευθυνθούμε στον πληθυσμό της περιοχής για ενημέρωση
ζ) να επισκεφθούμε τους τοπικούς φορείς και ΜΜΕ και να τους θέσουμε προ των ευθυνών τους, ζητώντας ενημέρωση για τα σχετικά οικονομικά ζητήματα.
η) Να αφήσουμε σε ευθετώτερο χρόνο την ανάδειξη του πολιτικού ζητήματος που κάποια στιγμή θα πρέπει και αυτό σαφώς να αντιμετωπιστεί.
θ) Η επόμενη Γενική μας Συνέλευση ορίζεται για το Σάββατο 6/2, ώρα 20:00 στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να συμμετέχει.

Ποιος φορτώνει όλα τα κακά της κοινωνίας μας στους μετανάστες;
Το πολιτικό ζήτημα (για αργότερα ;):Να αναδείξουμε τα κρυμμένα συμφέροντα και μικροσυμφέροντα.
1. Δυστυχώς πρέπει να κάνουμε και τους δημοσιογράφους (πάνω απ΄ όλα σωστή ενημέρωση) κόντρα στη λογική των συστημικών ΜΜΕ (πχ ΝΕΑ Θεοδωράκης: να λυπηθούμε τους μετανάστες και να πούμε υπάρχουν και χειρότερα και να ικανοποιηθούμε με τη λύση που θα δώσει η πολιτεία ενώ οι φυσικοί ένοχοι θα μείνουν ατιμώρητοι ενώ οι ηθικοί ένοχοι (πολιτικοί που ασκούν ή αποδέχονται τέτοιες πολιτικές) είναι οι εργοδότες των καλά αμειβομένων δημοσιογράφων. Γι’ αυτό στόχευση στην ανάδειξη και των οικονομικών ζητημάτων.
2. Επιχειρείται από την κυβέρνηση στοχοποίηση σκανδάλων-οικονομικής διαχείρισης κυβέρνησης Καραμανλή (και Μπέζας) Κεντρικά : Δομημένα ομόλογα, Βατοπέδι τοπικά : λιμάνι, διακίνηση, εργολάβοι, τοπική αυτοδιοίκηση, τελωνείο, εφορία ΥΠΕΔΑ(πολιτική κάλυψη πελατειακές σχέσεις).
3. Συμφέροντα για το λιμάνι (πχ Γ’ ΚΠΣ για τις ανάγκες των πολιτών ή των εργολάβων) στο βάθος ξεπούλημα ΟΛΗΓ; Τι έγινε με το τραίνο ; Τι γίνεται με τις επιχορηγήσεις συλλόγων ;
4. Πως συνδέονται μεταναστευτικό-αγροτικό-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ :Οι μικροαγρότες που χάνουν τους κλήρους τους οι μεγαλοαγρότες-manager που απασχολούν αλλοδαπούς (φτηνή εργατική δύναμη) και οι δήμαρχοι που ετοιμάζουν να εκποιήσουν φιλέτα γης και υπηρεσίες
5. Πολιτική Κυβέρνησης :Βλέποντας και κάνοντας. Στους εγκατεστημένους μετανάστες: παιγνίδια με την ψήφο. Στην ΕΕ: βοηθήστε να περιορίσω την εισροή αλλιώς δίνω άσυλο και φεύγουν για σας λόγω Σέγκεν. Στους άλλους Μετανάστες: Όπως στον εμφύλιο: αλλού οι γυναίκες, αλλού τα παιδιά και οι πατεράδες στη φυλακή ή στα κρατητήρια περιπλανώμενοι μέχρι να «εξαφανιστούν» . Τώρα αν βρεθεί κανείς φιλότιμος γιατρός, παπάς ή δάσκαλος που τους βλέπει σαν ανθρώπους, να βάλουμε μηχανισμούς να τον κυνηγήσουν.
6. Πως παρεμβαίνουμε : ΕΛΤΑ – Αγροτική Τράπεζα –Νερό και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες και οργανισμοί μήπως πουληθούν σε ιδιώτες; Αν δεν λάβουμε κινηματικές πρωτοβουλίες (καμπάνια ενημέρωσης συμβολικές καταλήψεις, οι εργαζόμενοι να μπουν στα ΔΣ )σύντομα θα εκποιηθούν και τα ΕΛΤΑ και η ΑΤΕ και οι όποιες διακηρύξεις θα ξεπεραστούν πολιτικά. Τα στελέχη και οι βουλευτές που πήραν την ψήφο του λαού να αναδεικνύουν τα ζητήματα : Πόσο στρατό έχουμε στη Μεσοποταμία; Πόσο μας κοστίζει; Τι αποστολή έχει ; Περαιτέρω επαγγελματικοποίηση του στρατού; Ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες : εδώ δεν είναι μόνο οι μετανάστες . Τι γίνεται με γυναίκες ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους (Προγρ. Δήμων). Για μας όχι μόνο για τους άλλους.
7. Προβληματισμός για ενημέρωση & κατανόηση πολιτών, πως οι μετανάστες θέλουν να φύγουν και όταν έχουν χρήματα κάποιος τους τα δίνει για κάποιο αντάλλαγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου