Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2η ΓΣ 6/2

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες

Δελτίο Τύπου 7/2/2010


Πραγματοποιήθηκε χθες στον χώρο των ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, η 2η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες. Συμμετείχαν μαζικά ενεργοί πολίτες, εργαζόμενοι, φοιτητές και διδάσκοντες των ΤΕΙ, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου, και φίλοι της πρωτοβουλίας με αντίστοιχες εμπειρίες από τα Γιάννενα.
Αρχικά έγινε ενημέρωση για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Επιτροπής που οργάνωσε το εκλεγμένο από την προηγούμενη ΓΣ 5μελες συντονιστικό.
Πιο συγκεκριμένα έγινε ενημέρωση για τα εξής:
· Τι διαπίστωσαν τα μέλη της Επιτροπής και η γιατρός που επισκέφθηκαν τους μετανάστες, στο χώρο παραμονής τους, με στόχο την επικοινωνία-επαφή μαζί τους, παροχή ιατρικής φροντίδας και διανομή του συγκεντρωθέντος υλικού από τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα.
· Ποιες συνθήκες επικρατούν στο χώρο παραμονής των γυναικών και των παιδιών στον ΟΛΗΓ, όπου στην συνέχεια επισκέφθηκαν. Τι γίνεται με τους κρατούμενους, τις συνθήκες κράτησης τους, τη φιλότιμη προσφορά ιματισμού και συσσιτίου από τον παπα-Θόδωρο, τη δραστηριότητα των αρχών, τις συλλήψεις & διακομιδές καθώς και άλλα συναφή ζητήματα.
· Τι υλικό ιματισμού και φάρμακα έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, καθώς η δραστηριότητα των μελών της Επιτροπής ευαισθητοποίησε φίλους και συναφείς συλλογικότητες από τους γειτονικούς νομούς, αλλά και από την Αθήνα. Συγκεκριμένα φάρμακα προσέφεραν: 2 τοπικά φαρμακεία, φίλοι και συλλογικότητες άμεσα από Κέρκυρα, ενώ αναμένεται αποστολή από Γιάννινα και Πάτρα. Επίσης φίλοι από τα Γιάννινα είναι έτοιμοι να στείλουν υλικό ιματισμού. Υπάρχει ακόμα επαφή και αντίστοιχο ενδιαφέρον από Άρτα, Αγρίνιο και Πρέβεζα.
Στη συνέχεια διαβάστηκαν στη ΓΣ κείμενα-σχέδια διακήρυξης και ξεκίνησαν τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, που προκάλεσαν γόνιμη ιδεολογική συζήτηση και ανέδειξαν τον προβληματισμό τους για το ζήτημα των μεταναστών τοπικά και γενικότερα. Επίσης σε σχέση με το πώς διαμορφώνεται η πολιτική και κοινωνική κατάσταση, ποια είναι τα καθήκοντα που αυτή μας επιβάλλει, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τη γραμμή ανάδειξης των συναφών προβλημάτων, όπως η οργάνωση και ο συντονισμός του συνολικού εγχειρήματος αλληλεγγύης.
Συμφωνήθηκε γενικά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και έγιναν προτάσεις:
· για άμεση εξεύρεση ή δημιουργία χώρου παραμονής και φροντίδας των μεταναστών (κτίριο Ερυθρού Σταυρού ή δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου χώρου)
· ευαισθητοποίηση των αρχών στην κατεύθυνση της ανάληψης των ευθυνών τους
· δημιουργία χώρου παραμονής με στοιχειώδεις υποδομές σίτισης & στέγασης
· διοργάνωση ανοιχτής συγκέντρωσης συμπαράστασης και αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου με συμμετοχή συλλογικοτήτων από τους γειτονικούς νομούς
· άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και ενημέρωση
Η ΓΣ όρισε συντονιστή γιατρό (η οποία προσφέρθηκε εθελοντικά) για την συλλογή του φαρμακευτικού υλικού και παροχή ιατρικής φροντίδας και καθόρισε χρόνο και τόπο συνάντησης για την επόμενη επίσκεψη αλληλεγγύης στους μετανάστες.
Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα και το οριστικό κείμενο-διακήρυξη εξουσιοδοτήθηκε να πάρει πρωτοβουλίες το συντονιστικό που θα ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη σχετικά.


Ηγουμενίτσα 7/2/2010
Το προεδρείο της ΓΣ

1 σχόλιο:

  1. Ωραίος ιστότοπος. Οσο αφορά την δράση, προτείνω διαδικτυακή οργάνωση και συζήτηση και λιγότερες συνελεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή