Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ΓENIKH ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 17/2

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες

Δελτίο Τύπου 14/2/2010

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13/2, η αποστολή αλληλεγγύης η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας.

Μέλη της επιτροπής επισκέφθηκαν τους μετανάστες κοντά σε χώρο διαμονής τους και τους μοίρασαν τρόφιμα. Η γιατρός μας εξέτασε περίπου 30 από αυτούς και τους έδωσε φαρμακευτική αγωγή όπου επιβαλλόταν. Την βοήθησαν στο έργο της κάποιοι από τους μετανάστες και μέλη της επιτροπής που μετέφραζαν αραβικά και γαλλικά, όπου χρειαζόταν. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής συζήτησαν με τους μετανάστες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Από τη συζήτηση βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για τις πρακτικές και στάσεις των αρχών. Γενικό συμπέρασμα ότι σταδιακά η επιτροπή τυγχάνει αποδοχής και εκτίμησης από όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την παρουσία της.

Οι μετανάστες (που οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες εξ΄ αιτίας καταστροφής των υποδομών των κρατών τους από τον πόλεμο) ανταποδίδουν με ευγένεια και δύναμη ψυχής την μικρή ηθική & υλική στήριξη της Επιτροπής.

Στη συνέχεια σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συντονιστικού συζητήθηκε το κείμενο – πρόταση διακήρυξης προς τη ΓΣ, που αποφασίστηκε τελικά να γίνει στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας την Τετάρτη ώρα 19:00 με ημερήσια διάταξη :

· Έγκριση κειμένου που θα διανεμηθεί σε επόμενες δράσεις.

· Ενημέρωση για τη δραστηριότητα και τις πρόσφατες αποστολές μας.

· Ανάθεση υπευθυνοτήτων-καθηκόντων σε Συντονιστικό & Μέλη.

· Συζήτηση για εκδήλωση – δράσεις για τις 27/2 (κ. Κούρτοβικ).

· Πως προχωράμε, πως και σε ποιους απευθυνόμαστε.

Την Κυριακή 14/2, ενώ η πόλη γιόρταζε τις Απόκριες στο νέο λιμάνι, μέλη της επιτροπής επισκέφθηκαν και άλλο καταυλισμό μεταναστών. Η γιατρός εξέτασε περίπου 20 πρόσφυγες και τους έδωσε φαρμακευτική αγωγή, μια και αρκετοί είχαν προβλήματα υγείας, απόρροια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Μέλη της επιτροπής που μοίρασαν τρόφιμα και ρούχα, διαπίστωσαν ότι οι πρόσφυγες είχαν αλληλεγγύη μεταξύ τους και μόνοι τους παραχωρούσαν τα απαραίτητα σε εκείνους που τα είχαν απόλυτη ανάγκη.

Αύριο 15/2 έχει προγραμματιστεί αποστολή αλληλεγγύης με μοίρασμα ιματισμού σε πρόσφυγες που έχουν ανάγκη και περνούν δύσκολα τις μέρες, λόγω του κρύου και της συνεχούς βροχόπτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου