Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

3η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες
Δελτίο Τύπου 18/2/2010

Πραγματοποιήθηκε χθες στον χώρο των ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, η 3η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες. Συμμετείχαν πολίτες, εργαζόμενοι, φοιτητές των ΤΕΙ, εκπαιδευτικοί, και ο Γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΝ Θεσπρωτίας. Αρχικά έγινε ενημέρωση για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της Επιτροπής που οργάνωσε το εκλεγμένο από την προηγούμενη ΓΣ 5μελες συντονιστικό. Πιο συγκεκριμένα έγινε ενημέρωση για τα εξής:
· Τι δράσεις έκαναν τα μέλη της Επιτροπής και η γιατρός μας, το τριήμερο της Αποκριάς, όταν επισκέφθηκαν τους μετανάστες, στο χώρο παραμονής τους, με στόχο την επαφή μαζί τους, παροχή ιατρικής φροντίδας και διανομή του συγκεντρωθέντος υλικού από τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα.
· Ποιες συνθήκες επικρατούν στο χώρο κρατητηρίων του παλιού ΟΛΗΓ. Τι γίνεται με τους κρατούμενους, τις συνθήκες κράτησης τους, τη φιλότιμη προσφορά ιματισμού και συσσιτίου από πολίτες που αναπτύσσουν μεμονωμένες δράσεις αλληλεγγύης & τον παπα-Θόδωρο, τη διακομιδή κάποιου πρόσφυγα στο Νοσοκομείο Φιλιατών με σοβαρό πρόβλημα υγείας (από εισπνοή αερίων από έκρηξη βόμβας του έχει αφαιρεθεί ο ένας πνεύμονας) καθώς και άλλα συναφή ζητήματα.
· Τι υλικό ιματισμού και φάρμακα έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, καθώς η δραστηριότητα των μελών της Επιτροπής ευαισθητοποίησε φίλους και συναφείς συλλογικότητες από τους γειτονικούς νομούς. Συγκεκριμένα τα φάρμακα διανεμήθηκαν κατά τα 3/4 και η γιατρός μας ετοίμασε νέα λίστα με τις τρέχουσες ανάγκες που θα πάει με έγγραφο στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο. Για τις επόμενες 15 ημέρες οι μετανάστες είναι καλυμμένοι με φαρμακευτική αγωγή.
Στη συνέχεια διαβάστηκαν στη ΓΣ το κείμενο-σχέδιο διακήρυξης και ξεκίνησαν τοποθετήσεις
των παρευρισκομένων που ανέδειξαν τον προβληματισμό τους για το ζήτημα των μεταναστών τοπικά και γενικότερα. Το κείμενο εγκρίθηκε ομόφωνα, παρά το γεγονός ότι εκφράστηκε και η άποψη πως πρέπει στο μέλλον να ανοίξει και το πολιτικό ζήτημα και να τεθεί σε μελλοντικό μας συλλογικό κείμενο, η αντίθεσή μας στο Σχέδιο Νόμου που αφήνει μεγάλο μέρος μεταναστών και προσφύγων εκτός διαδικασίας απόκτησης δικαιωμάτων.
Για την οργάνωση και το συντονισμό του συνολικού εγχειρήματος αλληλεγγύης και ποια είναι τα καθήκοντα που αυτή μας επιβάλλει, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τη γραμμή ανάδειξης των συναφών προβλημάτων συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί blog, να αναλάβουμε όλοι και τις ατομικές μας ευθύνες για επικοινωνία και εθελοντική προσφορά. Επίσης διαφάνηκε πως όταν δυο γραμμές δράσεις αντιπαρατίθενται άγονα, υπάρχει και μια τρίτη ομάδα φίλων που επιλέγει έτσι να μένει εκτός δράσης και πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την εκ νέου συμμετοχή τους.
Ανατέθηκαν υπευθυνότητες εσωτερικής επικοινωνίας και σύνταξης δελτίων τύπου. Αποφασίστηκε:
· Σάββατο 20/2, 27/2 πρωί ώρα 11:00 και Πέμπτη 18:30 απόγευμα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία με μοίρασμα διακήρυξης μας και ενημέρωση.
· Σάββατο 27/2 απόγευμα, διοργάνωση ανοιχτής συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους μετανάστες με κεντρική ομιλήτρια την διακεκριμένη νομικό Ιωάννα Κούρτοβικ.
· Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Απεργία των Μεταναστών στη 1 Μαρτίου, εκτύπωση αφίσας και διοργάνωση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου με συμμετοχή συλλογικοτήτων από τους γειτονικούς νομούς, την Τρίτη 2/3 ώρα 18:00.
· Να αποσταλούν σε φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας, κείμενα για αλληλεγγύη στις δράσεις μας και συμμετοχή σε κοινές πρωτοβουλίες.
· Να συνεχιστεί η αρθρογραφία μας στον τύπο με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο θέμα των προσφύγων.
Η ΓΣ θεώρησε ότι οι υπευθυνότητες που αναλαμβάνουν σιγά-σιγά τα μέλη της επιτροπής (συλλογή, τακτοποίηση και διανομή ιματισμού και τροφίμων, επικοινωνία – επαφή με τους μετανάστες και μετάφραση, υποστήριξη ιατρικής φροντίδας, επισκέψεις στους χώρους διαμονής και κράτησης κλπ) πρέπει να ενθαρρυνθούν και να συντονιστούν με πρακτικές που σταδιακά κατακτιούνται μέσα από τη δράση. Επίσης εξουσιοδότησε το συντονιστικό να συνέλθει σε ανοιχτή συνεδρίαση μετά τις δράσεις μας αυτές, για αποτίμηση και να ορίσει θέματα συζήτησης, τόπο και χρόνο για την επόμενη ΓΣ, η οποία θα καθορίσει τα επόμενα βήματά μας.

Ηγουμενίτσα 18/2/2010
Ο υπεύθυνος ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου