Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23/2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

• Πέμπτη 18:30 πεζόδρομος (Βενιζέλου) Ηγουμενίτσα : Μοίρασμα κειμένου-διακήρυξης.
Ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις μας. Αφισοκόλληση.
• Σάββατο 27/2 απόγευμα ώρα 19:00 στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, διοργάνωση ανοιχτής συνέλευσης της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Μετανάστες με συμμετοχή εκπροσώπων του Δικτύου για τα Κοινωνικά & Πολιτικά Δικαιώματα, της νομικού Ιωάν. Κούρτοβικ και εκπροσώπων της αντίστοιχης κίνησης της Πάτρας.
• Με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Απεργία των Μεταναστών τη 1η Μαρτίου, διοργάνωση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου με συμμετοχή συλλογικοτήτων από τους γειτονικούς νομούς, την Τρίτη 2/3 ώρα 18:00.


Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες
Δελτίο Τύπου 23/2/2010

Από την δραστηριότητα των μελών μας καταγράφουμε τα εξής :
Η γιατρός ζήτησε από τον υπεύθυνο του Ερυθρού Σταυρού να χρησιμοποιήσει ένα από τα ιατρεία του κτιρίου του, κοντά στο λιμάνι για εξέταση και περίθαλψη των μεταναστών. Είναι γνωστό πως η διαδικασία αυτή μέχρι τώρα λαμβάνει χώρα σε εξωτερικό χώρο κοντά στο καταυλισμό και οι δυσκολίες του εγχειρήματος αυτού είναι πάρα πολλές. Ο Ερυθρός Σταυρός, χωρίς να ανακοινώσει τον λόγο, αρνήθηκε να προσφέρει τις εγκαταστάσεις του, επικαλούμενος οδηγία από την Αθήνα. Παρόμοια στάση έχει κρατήσει ο Φαρμακευτικός σύλλογος της πόλης που δεν έχει προσφέρει συλλογικά οποιαδήποτε βοήθεια με φάρμακα μέχρι τώρα, παρά το γεγονός ότι επιστρέφονται πολλά λόγω παρόδου της ημερομηνίας λήξης.
Χθες, μέλος του Συντονιστικού, που πήγε με τον πατερ Θόδωρο, στον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων που έχει στηθεί έξω από την πόλη της Ηγουμενίτσας, για να μοιράσουν συσσίτιο, ανέφερε ότι οι μετανάστες του μετέφεραν την πληροφορία ότι η αστυνομία με 1-2 κλούβες προέβη σε σύλληψη 10-12 μεταναστών.
Για να εξηγήσουν αν η σύλληψη έχει σχέση με την παρουσία χθες και προχθές στην πόλη μας, δημοσιογράφου από αθηναϊκή εφημερίδα μαζεύτηκαν μέλη της Επιτροπής και συζήτησαν χθες Δευτέρα περί τις 21:00. Επίσης αλληλοενημερώθηκαν για τις ανεξάρτητες (μη οργανωμένες από κοινού) κινήσεις μελών της Επιτροπής και τη διακοπή πληροφόρησης με το κλείσιμο του blog ενώ οριστικοποιήθηκε η μορφή, ο χρόνος και ο τόπος της κοινής ανοιχτής συνέλευσης στις 27/2.
Μέλος της Επιτροπής ενημέρωσε τα μέλη για τα περιβαλλοντικά κινήματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, για την ρύπανση του Καλαμά και την εκτροπή του Αχελώου. Εκεί φαίνεται να μεθοδεύεται μεγάλη προσπάθεια οικολογικής καταστροφής και εκποίησης γης, για να γίνουν ξενοδοχεία από επιχειρηματίες και τη ΔΕΗ.
Σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος επικοινωνίας της Επιτροπής, είχε άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος συμφώνησε ότι θα πρέπει να υπάρξει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της ατομικής καθαριότητας των μεταναστών πιθανόν με κάποια λυμόμενη τουαλέτα και αντίστοιχο ντους. Έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της επιτροπής για πιθανή συνδιοργάνωση ημερίδας φορέων της πόλης για το θέμα και θεώρησε σκόπιμο να αποκτήσει κάποτε η Επιτροπή Νομική υπόσταση.
Στη συνέχεια είχε επικοινωνία με τον Γραμματέα της ΝΕ του ΣΥΝ, ο οποίος εξέφρασε το προβληματισμό του για το είδος του ρεπορτάζ που έγινε την Κυριακή.
Φαίνεται να έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης από φίλους και φίλες από όλο τον ελλαδικό χώρο. Οι κινήσεις αυτές, για την ώρα, έχουν μείνει στο ανθρωπιστικό επίπεδο (φάρμακα, ρούχα, τρόφιμα), ενώ είχαμε και προσφορά από ιδιοκτήτρια φροντιστηρίου ξένων γλωσσών της Ηγουμενίτσας για δωρεάν μαθήματα αγγλικών στα παιδιά που κρατούνται.

2 σχόλια:

  1. 1. Θεωρείτε ότι η παρουσία μου μπορεί να οδήγησε στις συλλήψεις? Πριν εμφανισθώ εγώ στην πόλη δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο? Πως τεκμηριώνεται λογικά ότι η παρουσία δημοσιογράφου αριστερού εντύπου οδηγεί σε ένταση της καταστολής, ενόσω η δημοσιογράφος παρευρίσκεται στην πόλη?

    2. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης επικοινώνησε με τον Γραμματέα της ΝΕ του ΣΥΝ(!), ο οποίος μάλιστα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το είδος του ρεπορτάζ??? Σε τι ακριβώς συνίσταται ο προβληματισμός αυτός?

    Μαρία Καλυβιώτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1.Πότε έγινε Γενική Συνέλευση και αποφασίστηκαν τα παραπάνω?

    Η συνάντηση κάποιων μελών της Επιτροπής την Δευτέρα δεν είναι Γενική Συνέλευση.

    Επίσης θεωρώ ότι δεν αρμόζει στην σοβαρότητα της Επιτροπής και αγνοεί την κατακτημένη εμπειρία μας πάνω στα φαινόμενα καταστολής η αντίληψη ότι η παρουσία οποιουδήποτε στον χώρο που μένουν οι μετανάστες είναι υπεύθυνη για την ένταση της καταστολής.

    2.Τα μέλη της Επιτροπής που μίλησαν με τον Γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΝ. απο ποιον εξουσιοδοτήθηκαν για να μιλήσουν ως τέτοια μαζί του?

    Και γιατί επέλεξαν να μιλήσουν μόνο μαζί του?

    3.Έχουμε συμφωνήσει ότι το κύταρο της λειτουργίας μας θα είναι η Γενικές Συνελεύσεις, και ότι τα Δελτία Τύπου θα ανακοίνώνουν τις αποφάσεις αυτών.

    Τα Δελτία Τύπου δεν γίνεται να καταχρώζονται τον ρόλο τους και να παρουσιάζουν τις προσωπικές απόψεις κάποιων.

    Δεν το λέω γιατί θέλω να κάνω προσωπική επίθεση σε κανέναν, απλά πιστεύω ότι η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασίων που από κοινού αποφασίσουμε δεν θα μας δημιουργεί προβλήματα.

    Αυτά για όποιον προοπτικά θα είναι υπεύθυνος να
    συντάξει τα Δελτία Τύπου.

    Συντροφικά
    Χάρης Κωστούλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή