Κάθε λιμάνι και καημός
Κάθε λιμάνι και καημός. Έτσι και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει το καημό του. Αυτός ο καημός λέγεται μετανάστες. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η πύλη της χώρας προς την Ευρώπη, πλημμυρίζεται καθημερινά από μετανάστες, τους οποίους μεταφέρουν οργανωμένα κυκλώματα και τους αφήνουν στην περιοχή, προκειμένου να συνεχίσουν, όσοι το καταφέρουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Κατά απαίτηση των τοπικών κοινωνιών οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν την λήψη πιο αυστηρών μέτρων ώστε να περιοριστούν οι παραβατικές συμπεριφορές, καθώς και η προσέλκυση και άλλων μεταναστών.«Έχουμε φτάσει σε ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά προκειμένου και η πολιτεία να ευαισθητοποιηθεί σε ένα τόσο δύσκολο και λεπτό θέμα. Το θέμα των λαθρομεταναστών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και δεν θέλω να θρηνήσουμε θύματα στην τοπική μας κοινωνία» δήλωσε στο ITV ο νομάρχης Θεσπρωτίας μετά από σχετική σύσκεψη με τη συμμετοχή του βουλευτή Θεσπρωτίας, του δημάρχου Ηγουμενίτσας , του Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου, του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσπρωτίας και του Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τα βίαια φαινόμενα που καταγράφονται, κυρίως μετά την προσέλευση μεταναστών ασιατικής καταγωγής. Όπως σημείωσε, από την πλευρά των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητήθηκε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, καθώς και να ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε αν χρειαστεί να ενισχυθεί με επιπλέον αστυνομικό προσωπικό η περιοχή.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσπρωτίας στην συνέντευξη που παρεχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ την Τρίτη 19.1.2010 στο γραφείο του ανέφερε : «Το σύστημα που εφαρμόζουμε τελευταία έχει σοβαρό αποτέλεσμα αφού μέσα σε μια εβδομάδα έχουμε συλλάβει 180 άτομα. Οι επιτυχίες αυτές όμως, φέρνουν άλλα προβλήματα αν ληφθεί υπόψη πως δεν υπάρχουν υποδομές για την κράτηση και σίτιση τους πέραν των προβλημάτων Υγείας που είναι σοβαρά τόσο για τους αστυνομικούς που έρχονται σε επαφή μαζί τους όσο και γι αυτούς τους ίδιους και κυριότερα για τα ανήλικα παιδιά που φέρνουν μαζί τους τις περισσότερες φορές σκόπιμα γνωρίζοντας την ελληνική νομοθεσία στο θέμα αυτό. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού το οποίο έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο βαθμό να δημιουργούνται πολλές διαμαρτυρίες των κατοίκων της Ηγουμενίτσας και των περιχώρων, υποχρέωσε την Αστυνομία να εφοδιαστεί με όχημα ειδικό για την μεταφορά τους σε άλλες κατευθύνσεις της χώρας που υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας
Το γεγονός αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα αφού οι μετανάστες που φθάνουν εδώ υπολογίζονται γύρω στους εξήντα την ημέρα. Πλήγμα στους εμπόρους διακίνησης λαθρομεταναστών ήταν η σύλληψη του διεθνούς, αυτή την φορά, κυκλώματος, που επιχείρησε να φέρει στο Λιμάνι οικονομικούς μετανάστες με πλαστά χαρτιά ως ασιατικής καταγωγής. Τα χαρτιά αυτά που τα προμηθεύονται στην Ομόνοια Αθηνών, είναι πολύ καλής ποιότητας και είναι δύσκολη η εξακρίβωση της πλαστότητάς τους. Η Αστυνομία αναγκάζεται με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας να προχωρεί σε κατεδάφιση των παραπηγμάτων που φτιάχνουν στους γύρω λοφίσκους της πόλης στερώντας τους και αυτή την κρυψώνα ώστε να τους συλλάβει και να τους απομακρύνει από την περιοχή. Τα μέτρα είναι σκληρά από την ανθρώπινη συναισθηματική πλευρά αλλά επιβεβλημένα όταν θέλουμε να πετύχουμε η περιοχή μας να πιστέψουν οι διακινητές και οι λαθρομετανάστες πως είναι "Απαγορευτικός προορισμός" γι αυτούς» κατέληξε.
Φαίνεται λοιπόν πως οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς εστιάζουν στο ζήτημα μόνο στον τομέα της ασφάλειας, της αστυνόμευσης και δευτερευόντως της δημόσιας υγείας και παραβλέπουν τον οικονομικό, ανθρωπιστικό και φυσικά τον πολιτικό που έχει παγκόσμια, ευρωπαϊκή και τελικά τοπική διάσταση. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μοιάζει η αρχή του τέλους μιας βασανιστικής πορείας προς την κεντρική Ευρώπη για μετανάστες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Παλαιστίνη και τελευταία αφρικανών και ασιατών. Οι υποδομές των χωρών τους καταστράφηκαν από τη φρίκη του πολέμου (συχνά το πιο αποτελεσματικό γιατρικό της κρίσης) και από επεμβάσεις του ΝΑΤΟ (μάλιστα σε μερικές από τις παραπάνω χώρες υπάρχουν και ημέτερες στρατιωτικές δυνάμεις που επιβλέπουν την ανοικοδόμηση της εκεί οικονομίας επιβαρύνοντας τον έλληνα φορολογούμενο).
Οι ίδιοι οι μετανάστες, συχνά έγιναν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης επίδοξων δουλεμπόρων, αρχών καταστολής και πάσης φύσεως εκμεταλλευτών. Οι περισσότεροι περνάνε στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας που με τη γνωστή εθνικιστική της πολιτική, μας προωθεί τους ανεπιθύμητους αντικαθεστωτικούς ταξιδιώτες, αφού τους ταλαιπωρήσει. Μέσω ξηράς ή θάλασσας και με τη αγαστή συνεργασία ελλήνων και τούρκων διακινητών.
Η κυβέρνηση Καραμανλή υπέγραψε στις 12/12/08 συμφωνία με την FRONTEX , ένα νέο Κοινοτικό οργανισμό, μέλημα του οποίου είναι η ενίσχυση και εμβάθυνση της επιχειρησιακής συνεργασίας των Υπηρεσιών των Κρατών Μελών που, όπως το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία, είναι επιφορτισμένες να φυλάσσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από κάθε είδους έκνομες ενέργειες, με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ασφάλειας, δικαιοσύνης και ελευθερίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αυτή είναι η συνοριακή περιοχή αποτελεί ένα από τα θερμότερα σημεία παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη”, ανέφερε ο Gil Arias, αναπληρωτής διοικητικός διευθυντής της Frontex στις 4/6/2009. “Οι αξιωματούχοι εδώ λένε ότι οι λαθρέμποροι στοχεύουν χώρες της ΕΕ που είναι μέλη της ελεύθερης μετακίνησης σύμφωνα με τη συμφωνία του Σένγκεν, που επιτρέπει έτσι τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα να κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ”
Η Αθήνα επιδιώκει μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ ώστε να σταματήσει την παράνομη διέλευση μεταναστών από τα απόκρημνα σύνορα με την Τουρκία ή μέσω θαλάσσης στα δεκάδες νησιά του Αιγαίου. Το 2008, οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν 146.337 παράνομους μετανάστες, μια αύξηση της τάξης του 30% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και 54% συγκριτικά με το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα το 2009 συνελήφθησαν 2.211 ύποπτοι λαθρεμπορίας, μια αύξηση 56% από το 2008. Οι Ιρακινοί συνθέτουν τη μεγαλύτερη ομάδα από τους συλληφθέντες στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, που ακολουθείται από παράνομους μετανάστες του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές.
Κάποιοι λοιπόν φτάνουν και στην Ηγουμενίτσα. Zoυν σαν τα αγρίμια, κυνηγημένοι σε χωράφια και στο δάσος πάνω από το λιμάνι. Και προσμένουν καρτερικά, με ελπίδα να φύγουν προς την Ευρώπη. Περνούν τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα με το όνειρο να δραπετεύσουν από τη χαμοζωή μέσα στα χάρτινα παραπήγματα. Υπάρχει ανεπίσημη εντολή στις αστυνομικές και λιμενικές αρχές να τους «εξαφανίσουν». Έτσι τους καίνε τις υποδομές επιβίωσης (σκηνές, κουβέρτες, πρόχειρα παραπήγματα). Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα διακίνησης που κερδοσκοπούν σε βάρος τους. Υπάρχουν χρήματα, συμφέροντα και διακίνηση σε λιμάνι και σύνορα, άρα λογικό να υπάρχουν και κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος. Υπάρχει επιπρόσθετα και η αίσθηση ότι ορισμένα από αυτά τα κυκλώματα έχουν και πολιτική κάλυψη.
Στην περιοχή διαβιούν όμως και άλλες ομάδες μεταναστών. Οι ίδιες αρχές που αποφάσισαν τα «σκληρά μέτρα» (κάψιμο των καταυλισμών των μεταναστών-προσφύγων) συμμετείχαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Σαγιάδας(23/1/2010) για τους αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στα όρια του δήμου, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα από πεντακόσιους αλλοδαπούς εργάτες, Αλβανούς στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό που απεύθυναν ο Αντινομάρχης Θεσπρωτίας, ο Δήμαρχος του Δήμου Σαγιάδας και ο Βουλευτής Θεσπρωτίας, που αφού συνεχάρη την Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία της αυτή, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση, να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα των μεταναστών, καθώς και στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο, το σχετικό με την απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς μετανάστες. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Ιωάννα Κούρτοβικ, γνωστή δικηγόρος των Αθηνών και μέλος του δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, που απευθύνθηκε στους παριστάμενους, εκπροσώπους των Ελληνικών και Αλβανικών Αρχών και στους οικονομικούς μετανάστες. Σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι αλλοδαποί, γνώριζαν ελληνικά και άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή την διακεκριμένη ομιλήτρια. Παρέμβαση με επισημάνσεις για το θέμα, έκανε και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. Θεσπρωτίας κ. Δώρης Δήμας. (ο οποίος σαν πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου, έχει εκφράσει τον προβληματισμό του, παλαιότερα, σχετικά με τη νομιμότητα/νομοτυπία των ασιατών - κυρίως κινέζων εργαζομένων και επιχειρηματιών, που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νομό)
Αν κάποιος είχε ενημέρωση αποσπασματικά για την εκδήλωση αυτή, θα νόμιζε ότι ο νομός μας τελικά έγινε Σουηδία σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Υπήρξε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ευχαριστήριο προς τις «τοπικές αστυνομικές και τελωνειακές αρχές-οι οποίες ήταν παρούσες- για την κατανόηση και ανοχή που επιδεικνύουν, στη διακίνηση των αλλοδαπών, κυρίως Αλβανών, εργατών, την περίοδο αιχμής της συγκομιδής». Πολλοί από τους εργάτες γης που εργάζονται στο Δήμο Σαγιάδας πηγαινοέρχονται καθημερινά από την Αλβανία. Προφανώς αυτούς αφορά και η «κατανόηση και ανοχή» των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών που το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει την πίεση και καταστολή στο λιμάνι, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τα υπηρεσιακά τους όπλα κατά των μεταναστών.
Τι κάνουμε εμείς ;
Εμείς, ενεργοί πολίτες της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας, πυκνώσαμε τις συναντήσεις μας το τελευταίο διάστημα (καθώς πέρασε αρκετός καιρός από το θανάσιμο τραυματισμό του Αριβάν Οσμάν από τη λιμενική αστυνομία στην Ηγουμενίτσα στις 3/4/09, που ουσιαστικά μας ευαισθητοποίησε αρχικά) προερχόμενοι από διαφορετικές συλλογικότητες και έχοντας διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και καταβολές, αποφασίσαμε χθες (29/1/2010) στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, όπου κάναμε Γενική Συνέλευση, να συγκροτήσουμε την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες. Εκλέξαμε αρχικά 5μελές συντονιστικό όργανο (και 2 αναπληρωματικά μέλη). Συμφωνήσαμε πως κυρίαρχο μας όργανο θα είναι η Γενική Συνέλευση που θα συνέρχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και θα παίρνει αποφάσεις, αφού ενημερώνεται από το συντονιστικό. Το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες.
Αποφασίσαμε να δράσουμε άμεσα :
α) Συγκεντρώνοντας ρούχα και κουβέρτες για τους μετανάστες στο χώρο των ΤΕΙ. Έχει καθοριστεί τόπος και ώρα παράδοσης.
β) Να απευθυνθούμε στον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο και στο τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού, για φάρμακα, νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα που χρειάζονται επειγόντως οι μετανάστες.
γ) Να απευθυνθούμε σε Συλλόγους στα Σωματεία μας και άλλους φορείς της περιοχής, για ενημέρωση και κάλεσμα για συμμετοχή σε επόμενες κοινές πρωτοβουλίες.
δ) Να ζητήσουμε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο ή άλλο δίκτυο Νομικών εθνικό (πχ Συνήγορος Πολίτη) ή διεθνές (πχ Διεθνής Αμνηστεία του ΟΗΕ) και να διερευνήσουμε τα συναφή νομικά ζητήματα που προκύπτουν. (πχ κράτηση ανηλίκων, οι συνθήκες κράτησης, τροφή , υγιεινή κλπ).
ε) Να συνδεθούμε με συναφείς συλλογικότητες σε άλλα μέρη, ανταλλάσοντας απόψεις και ζητώντας συμβουλές μια και υπάρχει σε ορισμένες τέτοιες σχετική εμπειρία.
στ) Να απευθυνθούμε στον πληθυσμό της περιοχής για ενημέρωση
ζ) Να αφήσουμε σε ευθετώτερο χρόνο την ανάδειξη του πολιτικού ζητήματος που κάποια στιγμή θα πρέπει και αυτό σαφώς να αντιμετωπιστεί.
η) Η επόμενη Γενική μας Συνέλευση ορίζεται για την Σάββατο 6/2, ώρα 20:00 στα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να συμμετέχει.
Πηγές : Τοπικός τύπος , http://www.e-igoumenitsa.gr/ , http://www.neoiagones.gr/
Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου