Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2010

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ-ΣΤΟΛΙΔΙ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Η σημαντικότερη ημέρα εδώ και χρόνια, για την Θεσπρωτία(20/12/2009), ήμερα των εγκαινίων του νέου αρχαιολογικού μουσείου Ηγουμενίτσας εξελίχθηκε σε παρωδία με την πλήρη απουσία της κυβέρνησης των εκπροσώπων του ΥΠΠΟ, της περιφέρειας άλλα και του βουλευτή του Νομού (λόγω της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή;). Τα εγκαίνια έγιναν εν μέσω διαμαρτυριών των απολυμένων συμβασιούχων της ΛΒ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρών, καταλαμβάνοντας συμβολικά την είσοδο του μουσείου κρατώντας μαύρες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα προβάλλοντας τα αιτήματά τους.
Το αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας μέχρι την υλοποίησή του πέρασε από 40 κύματα, καθώς χρειάστηκε 27 (!) χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Εκτίθενται ευρήματα από πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας σε ισάριθμες ενότητες. Καλύπτουν όλες τις αρχαιολογικές - ιστορικές περιόδους από τη Mέση Παλαιολιθική Eποχή (10.000 π.X.), μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους (17ος μ.X. αι.). Tα εκθέματα αναδεικνύονται με τη βοήθεια πλούσιου πληροφοριακού και εποπτικού υλικού (κείμενα, υπομνηματισμός, χάρτες, σχέδια, εικόνες, διαγράμματα και αναπαραστάσεις αρχαίων αντικειμένων), ενώ για τους μαθητές θα λειτουργούν οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι χαρακτήρισαν το μουσείο σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή, ωστόσο η λειτουργία του από το νέο έτος κρίνεται αβέβαιη, καθώς έχουν ήδη προκύψει πολλά προβλήματα με τους συμβασιούχους στο Υπουργείο Πολιτισμού, οι οποίοι είτε έχουν απολυθεί, είτε κάποιοι πρόκειται να απολυθούν άμεσα. Οι συμβασιούχοι κάλεσαν τους φορείς της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή εργασία, καταγγέλλοντας ως σκόπιμη την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πολιτισμού, με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση τους.
Σαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια και μεταφέρουμε τα αιτήματα τους :
Μονιμοποίηση χωρίς όρους και δεσμεύσεις για τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες
Κατάργηση του θεσμού του συμβασιούχου και προσλήψεις μονίμων μέσω ΑΣΕΠ
Άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων για να λειτουργήσει το μουσείο
Κατάργηση των περιοριστικών διατάξεων (24μηνο) του ΠΔ 164/2004
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων
Κατάργηση ρουσφετολογικών διατάξεων για πρόσληψη συμβασιούχων μέσω πολιτικών γραφείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου