Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ TH "ΔΩΔΩΝΗ"

Είναι αυτονόητος και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αναλύσεις ο κοινωνικός χαρακτήρας και η τεράστια συνεισφορά της ΔΩΔΩΝΗΣ στην τοπική οικονομία και το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου. Για το λόγο αυτό όταν αναφερόμαστε στην κορυφαία αυτή επιχείρηση δεν μπορούμε να την βλέπουμε και να την αντιμετωπίζουμε σαν μια απλή οικονομική μονάδα. Θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεκτιμούμε και να συνυπολογίζουμε την πολυετή προσφορά της στο τόπο, που κατά την άποψη μας, δεν μπορεί να αποτιμηθεί με μετρήσιμα μεγέθη.
Η Δωδώνη δεν είναι περιουσιακό στοιχείο κανενός. Είναι Ηπειρωτικός πλούτος! Πλούτος μιας φτωχής περιοχής που η κυβέρνηση, κάτω από τις εντολές της Τρόικας, ξεπουλάει αναίσχυντα. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι περιουσιακό στοιχείο της ΑΤΕ που βρέθηκε μεγαλομέτοχος με 67,77% και σήμερα διεκδικεί πράγματα που δεν της ανήκουν.
Η ΑΤΕ πέρα από την συνεισφορά της στο αρχικό κεφάλαιο της ΔΩΔΩΝΗΣ ύψους 95.000 Ε (32 εκ δραχμές), δεν έχει να επιδείξει τίποτε σημαντικό στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Από το 1964 καρπώθηκε όλες τις σχετικές υπεραξίες που δικαιωματικά ανήκουν στους παραγωγούς και τους εργαζόμενους της βιομηχανίας, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και κρατώντας την επιχείρηση σε οικονομική ομηρία μέσω των δανείων της και των θυγατρικών της. Πάνω από 30 εκ Ε έχουν εισπράξει οι θυγατρικές της ΑΤΕ (Εξέλιξη, Leasing, Ασφαλιστική, Διαφημιστική ) για υπηρεσίες στην Δωδώνη. Αναλογιστείτε τους τόκους και τα μερίσματα που έχει εισπράξει η τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια που διοικεί την βιομηχανία!
Αλήθεια, πόσες φορές οι μικρομέτοχοι έκαναν χρήση του Νόμου: 2190, όταν διαπιστώνανε πολιτικές, πράξεις και παραλήψεις του μεγαλομετόχου που ζημίωναν την εταιρεία και φρέναραν την ανάπτυξη της;
Το ζητούμενο όμως είναι, τι γίνεται σήμερα;
Εμείς πιστεύουμε ότι η Δωδώνη δεν έχει ανάγκη από προστάτες-σωτήρες και κουτοπόνηρα μετοχικά σχήματα της επόμενης μέρας. Δεν χρειάζεται υποκριτές υποστηρικτές, ούτε κροκοδείλια δάκρυα συμπαράστασης, ούτε λόγια παχιά χωρίς αντίκρισμα, ούτε ξένα πορτοφόλια, έστω και Ηπειρωτικά. Η Δωδώνη στηρίζεται στους κτηνοτρόφους της, το ψηλό επίπεδο κατάρτισης των εργαζομένων της, την ψηλή τεχνολογία που διαθέτει και τους χιλιάδες πελάτες της στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Αυτή είναι και η προίκα της που την κάνει ξεχωριστή, μοναδική και περιζήτητη και σηματοδοτεί πάνω από όλα τον κοινωνικό της ρόλο και χαρακτήρα!
Οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν και να εγγυηθούν αυτό το ρόλο είναι οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί-κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι της Δωδώνης. Αυτοί είναι και οι μόνοι που δικαιούνται να καρπωθούν την υπεραξία που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια με τους κόπους τους. Το κράτος οφείλει να πράξει το αυτονόητο και να μεταβιβάσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, στην ονομαστική τους αξία, στους παραγωγούς και σε όποιους εργαζόμενους (παλαιούς και νέους) της εταιρείας το επιθυμούν.

Η τύχη της Δωδώνης βρίσκεται στα χέρια των φυσικών της προσώπων!

Παραγωγοί και εργαζόμενοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να διεκδικήσουν την υπεραξία που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια και να λειτουργήσουν το εργοστάσιο αυτο-διαχειριστικά. Αυτό θα διασφαλίσει τον κοινωνικό ρόλο, θα εγγυηθεί την ποιότητα των προϊόντων και θα δώσει τεράστια δυναμική στην επιχείρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο πλευρό τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου