Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Νομαρχιακή Συνέλευση Ιωαννίνων ΑΥ.ΡΙ.Ο.

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20/12 το απόγευμα η Νομαρχιακή Συνέλευση Ιωαννίνων της Περιφερειακής Παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Στη Συνέλευση εκλέχθηκε η Γραμματεία του νομού Ιωαννίνων, στην οποία συμμετέχουν η Κατερίνα Αντωνίου, ο Κώστας Βενέτης, ο Κώστας Δημητρίου, ο Γιάννης Καραγιάννης και ο Κώστας Λούκας και αυτοδίκαια ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Παπαδημητρίου. Οι ίδιοι θα συμμετέχουν και στην Πανηπειρωτική Γραμματεία της παράταξης, που θα συμπληρωθεί με αντίστοιχες συνελεύσεις στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου.

Η Συνέλευση συζήτησε επίσης οργανωτικά θέματα και τους τρόπους υποστήριξης της παρουσίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο καθώς και δύο από τα θέματα της άμεσης πολιτικής επικαιρότητας, το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα.

Στο ζήτημα της Δωδώνης εκφράστηκε η συμπόρευση του ΑΥ.ΡΙ.Ο. με το αίτημα του πρωτοβάθμιου κλαδικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ηπείρου για παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στην ονομαστική του αξία από την Αγροτική Τράπεζα. Η Συνέλευση εκτίμησε επίσης ότι οι μεγαλόστομες διακηρύξεις για παραμονή της γαλακτο-βιομηχανίας σε «ηπειρωτικά χέρια» δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις για το μέλλον της Δωδώνης και το ρόλο της στη στήριξη της κτηνοτροφίας της Ηπείρου. Η Δωδώνη δεν χρειάζεται ιδιώτες επενδυτές, ακόμη και αν είναι «Ηπειρώτες», αλλά τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, που μόνο ένα αναγεννημένο συνεταιριστικό κίνημα μπορεί να εγγυηθεί.

Για την Παμβώτιδα η Συνέλευση εκτίμησε ως θετική συγκυρία το γεγονός ότι η διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος γίνεται αμέσως μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο Λεκανοπέδιο, που ανέδειξαν τις ευθύνες του μοντέλου της οικοπεδοποίησης και της κερδοσκοπίας, που έχουν μειώσει δραματικά την υδροχωρητικότητα της λίμνης. Η συνειδητοποίηση αυτή έχει οδηγήσει σε σχετική αμηχανία το τοπικό πελατειακό σύστημα εξουσίας και ανοίγει κάποιες δυνατότητες παρέμβασης για αυστηρότερες ρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παρουσιάζει κρίσιμες ασάφειες και κενά. Η Συνέλευση του ΑΥ.ΡΙ.Ο. έκρινε επείγουσα τη συνεννόηση με περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών για τη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου για την αύξηση της υδροχωρητικότητας της λίμνης και αποφάσισε τη διοργάνωση κοινής εκδήλωσης με την δημοτική παράταξη «3 κλικ Αριστερά».

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ TH "ΔΩΔΩΝΗ"

Είναι αυτονόητος και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αναλύσεις ο κοινωνικός χαρακτήρας και η τεράστια συνεισφορά της ΔΩΔΩΝΗΣ στην τοπική οικονομία και το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου. Για το λόγο αυτό όταν αναφερόμαστε στην κορυφαία αυτή επιχείρηση δεν μπορούμε να την βλέπουμε και να την αντιμετωπίζουμε σαν μια απλή οικονομική μονάδα. Θα πρέπει υποχρεωτικά να συνεκτιμούμε και να συνυπολογίζουμε την πολυετή προσφορά της στο τόπο, που κατά την άποψη μας, δεν μπορεί να αποτιμηθεί με μετρήσιμα μεγέθη.
Η Δωδώνη δεν είναι περιουσιακό στοιχείο κανενός. Είναι Ηπειρωτικός πλούτος! Πλούτος μιας φτωχής περιοχής που η κυβέρνηση, κάτω από τις εντολές της Τρόικας, ξεπουλάει αναίσχυντα. Πολύ δε περισσότερο δεν είναι περιουσιακό στοιχείο της ΑΤΕ που βρέθηκε μεγαλομέτοχος με 67,77% και σήμερα διεκδικεί πράγματα που δεν της ανήκουν.
Η ΑΤΕ πέρα από την συνεισφορά της στο αρχικό κεφάλαιο της ΔΩΔΩΝΗΣ ύψους 95.000 Ε (32 εκ δραχμές), δεν έχει να επιδείξει τίποτε σημαντικό στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Από το 1964 καρπώθηκε όλες τις σχετικές υπεραξίες που δικαιωματικά ανήκουν στους παραγωγούς και τους εργαζόμενους της βιομηχανίας, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη και κρατώντας την επιχείρηση σε οικονομική ομηρία μέσω των δανείων της και των θυγατρικών της. Πάνω από 30 εκ Ε έχουν εισπράξει οι θυγατρικές της ΑΤΕ (Εξέλιξη, Leasing, Ασφαλιστική, Διαφημιστική ) για υπηρεσίες στην Δωδώνη. Αναλογιστείτε τους τόκους και τα μερίσματα που έχει εισπράξει η τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια που διοικεί την βιομηχανία!
Αλήθεια, πόσες φορές οι μικρομέτοχοι έκαναν χρήση του Νόμου: 2190, όταν διαπιστώνανε πολιτικές, πράξεις και παραλήψεις του μεγαλομετόχου που ζημίωναν την εταιρεία και φρέναραν την ανάπτυξη της;
Το ζητούμενο όμως είναι, τι γίνεται σήμερα;
Εμείς πιστεύουμε ότι η Δωδώνη δεν έχει ανάγκη από προστάτες-σωτήρες και κουτοπόνηρα μετοχικά σχήματα της επόμενης μέρας. Δεν χρειάζεται υποκριτές υποστηρικτές, ούτε κροκοδείλια δάκρυα συμπαράστασης, ούτε λόγια παχιά χωρίς αντίκρισμα, ούτε ξένα πορτοφόλια, έστω και Ηπειρωτικά. Η Δωδώνη στηρίζεται στους κτηνοτρόφους της, το ψηλό επίπεδο κατάρτισης των εργαζομένων της, την ψηλή τεχνολογία που διαθέτει και τους χιλιάδες πελάτες της στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Αυτή είναι και η προίκα της που την κάνει ξεχωριστή, μοναδική και περιζήτητη και σηματοδοτεί πάνω από όλα τον κοινωνικό της ρόλο και χαρακτήρα!
Οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν και να εγγυηθούν αυτό το ρόλο είναι οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί-κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι της Δωδώνης. Αυτοί είναι και οι μόνοι που δικαιούνται να καρπωθούν την υπεραξία που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια με τους κόπους τους. Το κράτος οφείλει να πράξει το αυτονόητο και να μεταβιβάσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, στην ονομαστική τους αξία, στους παραγωγούς και σε όποιους εργαζόμενους (παλαιούς και νέους) της εταιρείας το επιθυμούν.

Η τύχη της Δωδώνης βρίσκεται στα χέρια των φυσικών της προσώπων!

Παραγωγοί και εργαζόμενοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να διεκδικήσουν την υπεραξία που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια και να λειτουργήσουν το εργοστάσιο αυτο-διαχειριστικά. Αυτό θα διασφαλίσει τον κοινωνικό ρόλο, θα εγγυηθεί την ποιότητα των προϊόντων και θα δώσει τεράστια δυναμική στην επιχείρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο πλευρό τους!

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ για τις 6/12/2010

Επίθεση με χημικά δέχτηκαν στις 6/12/2010 στα Γιάννινα οι συγκεντρωμένοι για πορεία εργαζόμενοι και νεολαίοι. Το κτύπημα από την αστυνομία είχε τα στοιχεία της διάλυσης της πορείας και για αυτό έγινε στην αρχή της. Τα πολιτικά στοιχεία της ήταν το μνημόνιο και τα μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό βέβαια με την μνήμη στον νεκρό από πυρά ενστόλων Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, 2 χρόνια πριν στις 6/12/2008. Η καταστολή ξεκίνησε λίγο μετά την αρχή της πορείας όταν διμοιρίες ΜΑΤ έσπασαν την πορεία στα δύο και άρχισαν κυνηγητό σε γύρω δρόμους. Κάτι τέτοιο συνέβη ακόμη μια φορά πιο μετά. Πολύ ξύλο (αρκετός κόσμος στο νοσοκομείο) και χημικά. Δεν τα κατάφεραν όμως να τρομοκρατήσουν. Τα μπλοκ συγκροτήθηκαν και επανενώθηκαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πορεία ξεκίνησε με σκορπισμένο τον κόσμο και έληξε οργανωμένα, με αλυσίδες και παλμό. Πέρασε και από το Εργατικό Κέντρο για να απεγκλωβίσει 60 άτομα που περικύκλωσαν εκεί τα ΜΑΤ. Έγιναν συνολικά 15 συλλήψεις και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 3. Η πορεία δε διαλύθηκε στο τέλος, για αλληλεγγύη στους συλληφθέντες, μέχρι το βράδυ όταν και αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων εξέδωσε την επόμενη ανακοίνωση :

Ο ΣΥΡΙΖΑ Γιαννίνων καταγγέλει την νοοτροπία και την συμπεριφορά της διοίκησης και των ανδρών της τοπικής Αστυνομίας, που χτες με απερίγραπτη βιαιότητα επιτέθηκε απρόκλητα εναντίον όλου του κορμού των πολιτών, περιλούζοντάς τους με χημικά και δέρνοντας βάναυσα, που διαδήλωναν στη μνήμη της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Γρηγορόπουλου.
Όπως φαίνεται ο κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, με όργανο τον ψευδεπίγραφο υπουργό «Προστασίας Πολίτη» κ. Παπουτσή, στο δίλημμα "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" έχουν επιλέξει την δεύτερη.
--
ΣΥΡΙΖΑ - Γιάννενα

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Φιλιππιάδα: Πανηπειρωτική σύσκεψη του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο». Δεν φταίνε μόνο οι βροχές για τις καταστροφές.

Κείμενο Συνέντευξης Τύπου του Γ. Παπαδημητρίου (1-12-2010)

Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος – συγκρότηση ΑΥ.ΡΙ.Ο.
Συνήλθε προχθές στη Φιλιππιάδα η Πανηπειρωτική Γενική Συνέλευση της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», αποτίμησε το αποτέλεσμα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών και αποφάσισε για το πλαίσιο και τις αρχές λειτουργίας της παράταξης στη συνέχεια.
Η γενική μας εκτίμηση δεν μπορεί παρά να επισημάνει την μεγάλη αποχή και τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια, που φανερώνουν την αποδοκιμασία μεγάλου μέρους των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα. Αυτή την αποδοκιμασία όμως δεν καταφέρνουν να την καρπωθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι, παρά τη μείωση σε απόλυτο αριθμό ψήφων, ο δικομματισμός καταγράφει στην Περιφέρεια της Ηπείρου ένα από τα μεγαλύτερα πανελλαδικά του ποσοστά. Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε ότι η παράταξη του κ. Καχριμάνη απορροφά το ποσοστό του ΛΑΟΣ, το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο και είναι η συγκριτική αντοχή του δικομματισμού στην Ήπειρο.
Σε ό,τι μας αφορά, θεωρούμε ότι, αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των νομών, το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι κατώτερο από τις προσδοκίες μας. Εκτιμούμε ότι οι βασικές αιτίες είναι δύο : αφενός μεν οι εξελίξεις των τελευταίων 15 μηνών στον ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, που έχουν απογοητεύσει πολλούς αριστερούς πολίτες, αφετέρου δε η μεγάλη καθυστέρηση στην συγκρότηση του ΑΥ.ΡΙ.Ο., που έχει επίσης πολιτικά αίτια και συνδέεται και με τα προβλήματα των δημοτικών εκλογών κυρίως στα Γιάννενα και την Πρέβεζα. Πέραν αυτών υπάρχει ασφαλώς και το αντικειμενικό γεγονός της ξεχωριστής καταγραφής των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, που μέχρι τώρα αθροιζόταν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμούμε ότι κάναμε μια ικανοποιητική προεκλογική εκστρατεία, δώσαμε με ευκρίνεια το πολιτικό μας στίγμα για μια διαφορετική πορεία της Ηπείρου και καταφέραμε να συσπειρώσουμε μεγάλο μέρος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο μας δημιουργεί μεγάλες ευθύνες, στις οποίες θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια και αυτό συζητήσαμε προχθές στη Συνέλευση της Φιλιππιάδας.
Αποφασίσαμε κατ’ αρχήν ότι, ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις κεντρικά στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς θα συνεχίσουμε όλοι μαζί στο «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» και θα στείλουμε το μήνυμα της ενωτικής παρουσίας και δυναμικής, όπως και κατά την προεκλογική περίοδο. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε επίσης για το πλαίσιο και τις αρχές λειτουργίας της παράταξης, η οποία θέλουμε να λειτουργήσει δημοκρατικά και αποκεντρωμένα. Δεν εκλέξαμε προχθές την Γραμματεία της παράταξης, διότι αυτό θα γίνει στις νομαρχιακές συνελεύσεις, που θα ακολουθήσουν στους 4 νομούς της Ηπείρου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και δημοκρατία.

Δεν φταίνε μόνο οι βροχές για τις καταστροφές

Η εικόνα των σοβαρών καταστροφών, που παρουσιάζει όλη η Ήπειρος και κυρίως ο νομός Ιωαννίνων μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών θέτει το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα της περιοχής μπροστά στις διαχρονικές ευθύνες του. Είναι ασφαλώς αντικειμενικό το γεγονός ότι το φετινό φθινόπωρο ήταν το πιο βροχερό από το 1915, που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Είναι επίσης αντικειμενικό το γεγονός ότι η γεωλογική δομή της οροσειράς της Πίνδου και η αστάθεια του φλύσχη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση κατολισθήσεων και καθιζήσεων.
Από εκεί και πέρα όμως η έκταση των καταστροφών οφείλεται κυρίως στις παραλείψεις, την ανευθυνότητα και τις κοντόφθαλμες λογικές. Υποστηρίζουμε βεβαίως το αίτημα να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον τεκμηριώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, επιμένουμε όμως στα μακρόπνοα προληπτικά σχέδια, που είναι πάντα φθηνότερα από την αποκατάσταση των καταστροφών
Σε ό,τι αφορά τις κατολισθήσεις, επισημαίνουμε ότι σε άλλες περιοχές του κόσμου αλλά και της Ελλάδας έχουν αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νομός Ευρυτανίας, ο οποίος παλαιότερα αποτελούσε πραγματικό πονοκέφαλο για τις Υπηρεσίες, με τους μισούς σχεδόν από τους οικισμούς του να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατολισθήσεων. Κι όμως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τη δεκαετία του 1980 ύστερα από εκτεταμένες γεωλογικές μελέτες είχαν ως αποτέλεσμα οι κατολισθήσεις να είναι συνήθως επιφανειακού χαρακτήρα και να περιοριστούν δραστικά οι καταστροφές. Πιστεύουμε ότι το ίδιο επιβάλλεται να γίνει στην Ήπειρο, να σταματήσουν οι ανεύθυνες διευθετήσεις ρεμάτων χωρίς γεωλογικές μελέτες, να υπάρξει αναλυτική γεωλογική αποτύπωση με εντοπισμό των επικίνδυνων θέσεων και να ληφθούν προληπτικά μέτρα (αποστράγγιση, φυτοκάλυψη, κατασκευή τοιχίων από συρματοκιβώτια κλπ.) σε μεγάλη έκταση.