Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αντιρατσιστική Κίνηση Ηγουμενίτσας
Δελτίο Τύπου 12/5/2010

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9/5, αποστολή αλληλεγγύης στους μετανάστες και πρόσφυγες της περιοχής μας. Τους επισκεφθήκαμε κοντά στο χώρο διαμονής τους και τους μοιράσαμε ρούχα και τρόφιμα. Η υγειονομική μας ομάδα ενισχυμένη με 2 νοσηλεύτριες εξέτασε περίπου 60 από αυτούς και τους έδωσε φαρμακευτική αγωγή όπου επιβαλλόταν. Την βοήθησαν στο έργο της κάποιοι από τους μετανάστες και μέλη της κίνησης που μετέφραζαν αραβικά και γαλλικά. Τα υπόλοιπα μέλη της κίνησης συζήτησαν με τους μετανάστες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Από τη συζήτηση βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα για τις πρακτικές και στάσεις των αρχών αλλά και των μεταναστών. Γενικό συμπέρασμα ότι η κίνησή μας σταθεροποιώντας τις δράσεις της, τυγχάνει αποδοχής και εκτίμησης από όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες ανθρώπων που αντιλαμβάνονται την παρουσία της.
Ο πληθυσμός των μεταναστών που προσήλθε, ήταν αρκετά ανανεωμένος με νέες ομάδες κυρίως από Βόρειο Αφρική. Όλοι τους ανταπέδωσαν με χειροκροτήματα, ευγένεια και δύναμη ψυχής την μικρή ηθική & υλική στήριξη της Κίνησης. Στην δράση συμμετείχαν και φίλοι από τα Γιάννινα που προσέφεραν ρούχα και τρόφιμα. Επίσης ευχαριστούμε τα άτομα από την Ηγουμενίτσα και τις συλλογικότητες από Αθήνα, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Γιάννινα και άλλες περιοχές της Ελλάδας που προσέφεραν υλικό ιματισμού, φάρμακα και τρόφιμα.
Θέτουμε σαν στόχο την δημιουργία έδρας που θα λειτουργεί σαν κοινωνικό στέκι, τόπος αναφοράς και αντιμετώπισης προβλημάτων των μεταναστών, παρ’ όλο που η Ηγουμενίτσα παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες την βλέπουν σαν προσωρινό τόπο διαμονής και οραματίζονται τη φυγή τους για την κεντρική Ευρώπη.
Σε πείσμα όσων μας προτρέπουν να τα παρατήσουμε και να κάτσουμε σπίτι μας παρακολουθώντας στην TV τις αναγγελίες για τον επικοινωνιακό πόλεμο που θα ξεκινήσει κατά της διαφθοράς, η οποία και εδώ, στη μικρή μας πόλη με το μεγάλο λιμάνι καλά κρατεί, δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε τη δράση μας με αποστολές αλληλεγγύης στους αναξιοπαθούντες πρόσφυγες της περιοχής μας και ενημερώσεις σε στέκια και συναφείς κοινωνικούς χώρους. Επισημαίνουμε την δικτύωση και την παρουσία μελών της κίνησης μας, για το σκοπό αυτό τον τελευταίο μήνα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Γιάννινα, Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Χανιά).
Τελειώνοντας οφείλουμε να καταδικάσουμε τις καταστροφές από επιθέσεις αστυνομικών και ρατσιστών προβοκατόρων σε κοινωνικά στέκια και προοδευτικούς χώρους και να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στους πληγέντες, έστω από μακριά. Θα απαντήσουμε συνολικά σαν αντιρατσιστικό κίνημα με επόμενες συλλογικές δράσεις ξανατονίζοντας πως τα κοινωνικά ζητήματα δεν επιλύονται με πολιτικές καταστολής και βίας. Αντίθετα τέτοιες ενέργειες απαξιώνουν ακόμα περισσότερο στα μάτια της κοινωνίας τους φυσικούς αυτουργούς τους και τους ηθικούς πολιτικούς καθοδηγητές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου