Σάββατο, 22 Μαΐου 2010

Η ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 20/5

Επιτυχημένη απεργιακή συγκέντρωση κατά των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με την στήριξη του ΔΝΤ και πορεία στους δρόμους της πόλης, πραγματοποίησαν στην Ηγουμενίτσα εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τοπικών φορέων που την διοργάνωσαν (Σύλλογος Εκπ/κών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης-ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας-Σύλλογος υπαλλήλων ΝΑΘ-Σύλλογος Σχολικών Φυλάκων-Νομαρχ. Παράρτημα της ΟΤΟΕ-Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΙ Ηγ/τσας Πρωτοβουλία εργαζομένων-Συνδικαλιστές από το χώρο των οικοδόμων, ταχυδρομικών).
"Οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν αν στηριχθούν αποφασιστικά στη δύναμη των μαζικών αγώνων. Αν απορρίψουν τη συμβιβαστική, ηττοπαθή γραμμή των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αν ξεπεράσουν τις διαχωριστικές γραμμές, αν στηριχθούν στους ενωτικούς-συντονισμένους- περιφρουρημένους αγώνες, στην πλατιά κινητοποίηση των συνδικάτων, στη μαζική συμμετοχή τους στις Γ. Σ., στην κάθοδο των εργαζομένων σε διαδηλώσεις και απεργίες. Γι αυτό τούτη την ώρα καλούμε ξανά όλα τα συνδικάτα, τους συλλόγους, το ΕΚΘ να συντονιστούμε, γιατί μόνον Ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε."
κατέληγε η κοινή ανακοίνωση-κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων και φορέων.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεπρωτίας και την παραθέτουμε αυτούσια :

"Εργαζόμενοι/ες , Συναδέλφισσες/φοι, Νέοι και νέες,
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και χαιρετίζει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, που έλαβαν μέρος στις πανεργατικές και πανδημοσιοϋπαλληλικές απεργίες και στα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν αυτή την περίοδο από τα συνδικάτα στη χώρα μας, για να εκφράσουμε την αντίδρασή μας σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, ανηλεούς επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και ξεθεμελιώματος των κατακτήσεων των εργαζομένων εδώ και ένα αιώνα! Είναι πια φανερό πως η κυβέρνηση έχει πια ξεχάσει το Σύνταγμα και έχει κάνει κουρελόχαρτο «το συμβόλαιο με το λαό» - Πρόγραμμά της.
Αλλιώς μας τα έλεγε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του προεκλογικά, αλλιώς μας τα λένε τώρα. Γ. Παπανδρέου (πριν τις εκλογές) : «Υπάρχουν λεφτά για οριακές αυξήσεις στους μισθούς», τώρα : νέοι φόροι και περικοπές μισθών, δώρων και συντάξεων. «Όλοι θα συνεισφέρουν σε δικαιότερο φορολογικό σύστημα» (πριν τις εκλογές), τώρα: βλέπουμε και πάλι να την πληρώνει ο λαός και να μην φορολογούνται τα κέρδη και τα ακίνητα των Τραπεζών, μεγάλων επιχειρήσεων και εκκλησίας. Χρυσοχοΐδης : (πριν τις εκλογές) «Τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με βία» , τώρα : προληπτικές συλλήψεις ανηλίκων, επιθέσεις σε κοινωνικούς – προοδευτικούς χώρους, προληπτική καταστολή και εκτεταμένη χρήση χημικών στις πορείες . Διαμαντοπούλου : (πριν τις εκλογές) «Απαράδεκτος – αναχρονιστικός ο θεσμός των ωρομισθίων, ο εκπαιδευτικός χρειάζεται οικονομική αναβάθμιση και επιμόρφωση», τώρα : νομοθετεί εκείνα που κατηγορούσε, δημιουργώντας ένα φθηνό σχολείο στις επιταγές της αγοράς με χορηγούς, απεμπολώντας την παιδεία για την κατάρτιση και την αυτομόρφωση.
Η κυβέρνηση έδειξε καθαρά με τις επιλογές της, (σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της για τη στήριξη της εκπαίδευσης και των λειτουργών της), ποιους τομείς στηρίζει. Με τροπολογία που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο εξαίρεσε από την περικοπή επιδομάτων τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους φύλακες κ.λπ. Ο στρατός και η αστυνομία είναι η προτεραιότητα και όχι η κοινωνία και η παιδεία!
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ-πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αξιώσεις του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ- ολοκληρώνει το έγκλημα της πλήρους αποδόμησης του Δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Η μοναδική της επιδίωξη είναι ο περιορισμός της δαπάνης μέσω της απαλλαγής του κράτους από θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του και ο περιορισμός της δαπάνης αυτής στα σημερινά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ. Το ασφαλιστικό για την κυβέρνηση δεν είναι ένα κοινωνικό ζήτημα αλλά ένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση όπως και για άλλα ζητήματα επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη της πολιτείας στους ίδιους τους ασφαλισμένους (αυτασφάλιση).
Προσπαθεί να αποσείσει την τεράστια ευθύνη των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και των εκπροσώπων του κεφαλαίου που λεηλάτησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (κρατική διαχείριση, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα). Που αποστέρησαν τεράστιους πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα μέσα από την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή, τις χαριστικές ρυθμίσεις προς τους εργοδότες, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέσα από το ασφαλιστικό σύστημα, την μη καταβολή θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κράτους.
Οι υπαίτιοι της κακοδαιμονίας δεν μπορεί να εμφανίζονται ως εξυγιαντές του συστήματος. Αυτό αποτελεί απύθμενη υποκρισία την οποία εκπέμπει πρώτα απ’ όλους ο κ. Λοβέρδος. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι απαράδεκτο και πρέπει να αποσυρθεί. Με το νομοσχέδιο αυτό σφαγιάζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Μειώνονται δραστικά οι συντάξεις και των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων, αυξάνονται δραματικά τα όρια ηλικίας και επιβάλλεται η διαχρονική αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας. Αυξάνεται η δαπάνη του ασφαλισμένου, υπονομεύεται ο κοινωνικός και διανεμητικός χαρακτήρας και οι αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αλληλεγγύης των γενεών αφού ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του κουμπαρά.
Με το νομοσχέδιο υποβαθμίζεται επίσης ο τομέας της υγείας και επιβάλλονται υποχρεωτικές ενοποιήσεις ταμείων. Οι ασφαλισμένοι θα δουλεύουν περισσότερο, θα πληρώνουν περισσότερα για να παίρνουν όλο και πιο μικρές συντάξεις. Οφείλουμε να καταγγείλουμε την πολιτική της κυβέρνησης και στο ασφαλιστικό. Καλούμε τους εργαζομένους, τους νέους, όλο τον λαό, να ξεσηκωθούν και να υπερασπίσουν δικαιώματα δεκαετιών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και σήμερα κατεδαφίζονται σε λίγες μέρες, από την τρόικα Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.
Υπάρχει άλλη λύση, όμως αυτή εντάσσεται σε ένα διαφορετικό σχέδιο απεμπλοκής από τον μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ, προοδευτικής ανάπτυξης και ανόρθωσης της χώρας, ριζοσπαστικής αναδιανομής του εισοδήματος, αύξησης της φορολόγησης του κεφαλαίου, στήριξης της απασχόλησης, αξιοποίησης της περιουσίας εκκλησίας και Δημοσίου, ουσιαστικής καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, σταδιακής επιστροφής των λεηλατημένων πόρων, χτυπήματος της αφαίμαξης των οργανισμών υγείας από τις φαρμακευτικές & ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και κατάργησης των αντιασφα-λιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Εργαζόμενοι/ες,Συναδέλφισσες/φοι, Νέοι και νέες,

Η μόνη ελπίδα σήμερα είναι ο καινούριος παίκτης που έχει εμφανιστεί στο πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό κυρίως μετά τις πρωτοφανείς σε μαζικότητα και οργή απεργιακές συγκεντρώσεις στις 5 του Μάη, Ο ΛΑΟΣ . Οι λαϊκές και εργατικές κινητοποιήσεις είναι το μόνο που πραγματικά φοβούνται οι κυρίαρχες δυνάμεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη και το αποτελεσματικότερο οχυρωματικό έργο που μπορεί να ανακόψει τις αντεργατικές πολιτικές. Σήμερα σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι, οι νέοι, όλος ο λαός διαδηλώνει κατά των άδικων μέτρων που πάνε να βυθίσουν την ελληνική κοινωνία ακόμα πιο πολύ στην ύφεση και την ανασφάλεια.
Καλούμε όλες και όλους να παλέψουμε μαζί για την ανατροπή των αντιεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που παρουσιάζονται σαν μονόδρομος από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, τα συμβιβασμένα συστημικά ΜΜΕ. Καλούμε όλες και όλους τους πολίτες να μην παρακολουθούν από το σπίτι τις πορείες και να γίνονται έτσι δυστυχώς συνένοχοι στην διάλυση όλου του πυλώνα του κράτους πρόνοιας. Να θυμηθούμε το Σύνταγμα : «Οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται υπέρ αυτού και του έθνους». Δεν μπορεί σε κράτος μέλος της ΕΕ στον 21ο αιώνα, να μην λειτουργούν οι θεσμοί του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και η χώρα να κυβερνάται με διατάγματα του Υπουργού Οικονομικών, του ΔΝΤ και των Βρυξελλών.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ,
ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου