Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Nα συζητηθεί άμεσα το ζήτημα για το «χαράτσι της ΔΕΗ»


κ. Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

Ο ν. 4021/2011, που επιβάλλει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, γνωστό και ως «χαράτσι της ΔΕΗ», με μόνο κριτήριο την τιμή ζώνης και την παλαιότητα των ακινήτων επί ποινή διακοπής της παροχής έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες συμπολίτες μας. Πρόκειται για μια απάνθρωπη επιχείρηση κυβερνητικής ψυχολογικής βίας και εκβιασμού, με την οποία προσβάλλεται βάναυσα η αξία του ανθρώπου, καθώς οι συμπολίτες μας κινδυνεύουν να στερηθούν ένα ζωτικό για τη διαβίωση και την υγεία τους αγαθό. Γι’ αυτό σε όλη την Ελλάδα και στις πόλεις της Ηπείρου έχει αναπτυχθεί ένα πλατύ κίνημα αντίδρασης και άρνησης πληρωμής του συγκεκριμένου χαρατσιού. Μάλιστα η προχθεσινή συγκέντρωση του Συντονιστικού των πρωτοβάθμιων σωματείων των Ιωαννίνων υιοθέτησε ψήφισμα, το οποίο καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο θέμα.
Η αντισυνταγματικότητα και η ασυμφωνία του νόμου με το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο έχει αναδειχθεί με σαφήνεια και έμφαση κατά την τελευταία περίοδο.
Επισημαίνουμε και επισυνάπτουμε τα παρακάτω κείμενα :
1. την από 24-10-2011 ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Παρόμοιες εκτιμήσεις κάνουν και οι υπόλοιποι Δικηγορικοί Σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, εκπρόσωποι του οποίου ανέπτυξαν προφορικά την σφοδρή αντίθεση στον συγκεκριμένο νόμο κατά την προαναφερθείσα συγκέντρωση των σωματείων των Ιωαννίνων
2. την από 24-11-2011 απάντηση του Επιτρόπου κ. Oettinger εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή (Ε- 008714/2011), από την οποία προκύπτει ότι η επιβολή του χαρατσιού παραβιάζει την Οδηγία 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
3. το κείμενο του άρθρου 3 της παραπάνω Οδηγίας
4. την από 28-11-2011 ανακοίνωση του Συμπαραστάτη του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου.
Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» θεωρεί ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να συζητήσει άμεσα το θέμα και να πάρει θέση α) πολιτικής καταδίκης του μέτρου β) κατάργησης του αντισυνταγματικού νόμου και γ) ενεργητικής συμπαράστασης ώστε να μην διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους συμπολίτες, που έχουν πληρώσει τον υπόλοιπο λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά αρνούνται να πληρώσουν το συγκεκριμένο «χαράτσι».
Για το λόγο αυτό ζητούμε να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα εκτός της Ημερήσιας Διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

29/11/2011
Γιάννης Παπαδημητρίου
Περιφερειακός ΣύμβουλοςΣτο μεταξύ μετά τη συζήτηση της Παρασκευής 2/12 των 8 προσφυγών (Δικηγορικών Συλλόγων αλλά και Δήμων και λοιπών φορέων), το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε προθεσμία μέχρι τις 19 Γενάρη 2012 για την κατάθεση των υπομνημάτων, ημερομηνία που λήγει το 80ήμερο των πρώτων λογαριασμών. Επίσης στις 20 Γενάρη αρχίζει η διαδικασία καθορισμού των ευπαθών ομάδων. Ολα τα παραπάνω σημαίνουν πρακτικά, πως τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Γενάρη δεν πρόκειται να εκδoθεί καμία διαταγή διακοπής παροχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου