Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Αλληλεγγύη και όχι επιχειρήσεις «σκούπα» για τους μετανάστες


«Τον πεινασμένο, που σ' άρπαξε το τελευταίο ψωμί, σαν εχτρό τον αντιμετωπίζεις. Μα τον κλέφτη, που δεν πείνασε ποτέ του δεν ορμάς ν' αρπάξεις από το λαρύγγι» Μπέρτολτ Μπρέχτ (1935)

Καταγγέλλουμε τη βάρβαρη εισβολή, σήμερα (9/6/2011) τα ξημερώματα, αστυνομικών δυνάμεων στον καταυλισμό των αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα, που στέγαζε και μετανάστες αλλά και πρόσφυγες που είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο. Η νέα επιχείρηση «σκούπα», συνέχεια άλλων μικρότερης κλίμακας τις προηγούμενες μέρες, προαναγγέλθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού «Προστασίας του Πολίτη» και, παρά την υποκριτική επίκληση λόγων πυρασφάλειας, συνδέεται ουσιαστικά τόσο με την αναμενόμενη επιθεώρηση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. όσο και με τις πιέσεις ενός σημαντικού κομματιού της τοπικής κοινωνίας και αναδεικνύει τον αυταρχικό κατήφορο κεντρικών και τοπικών αρχών.
Σκηνές, που στο παρελθόν βλέπαμε μόνο σε δικτατορικά, τριτοκοσμικά καθεστώτα, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας. Άνθρωποι, που στις πατρίδες τους υπήρξαν θύματα καταπίεσης αλλά και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που στηρίζει η χώρα μας, και έχουν εγκλωβιστεί εδώ εξ αιτίας της απάνθρωπης συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, γίνονται ο εύκολος στόχος, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας για τη διασφάλιση του δικαιώματος στέγασης τους υπό μόνιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Είναι τραγικό ότι μόλις προχθές οι μετανάστες δημοσιοποίησαν το «φοβερό» αίτημα να τους επιτραπεί να ψάχνουν για τροφή στους κάδους απορριμμάτων ! Και η επιχείρηση «σκούπα» διατάχθηκε παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την υγειονομική, κοινωνική, και νομική τους στήριξη.
Καταδικάζουμε όλους εκείνους, που για να υπερασπίσουν τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντά τους, επιδίδονται σε ασκήσεις απανθρωπιάς πάνω στο σώμα των ξένων, γιατί στην πραγματικότητα «εκπαιδεύουν» την κοινωνία να μην αντιδρά στην απανθρωπιά του ισχυρού, του δυνατού, του καταπιεστή αλλά να ξεσπάει στον ανίσχυρο, στον αδύναμο, στον ανήμπορο, στον καταπιεζόμενο.
Καλούμε τους κατοίκους της Ηγουμενίτσας και όλης της Ηπείρου να αναλογιστούν ότι το πρόβλημα του λιμανιού της δεν είναι οι μετανάστες αλλά η σχεδιαζόμενη εκποίησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα μαζί με όλη την παράκτια ζώνη. Τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ποιοί ευθύνονται για την κρίση και ποιοί όχι και τους υπενθυμίζουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπονται έσοδα 50 εκατομμυρίων ευρώ από παράβολα μεταναστών και μόλις 12 εκατομμυρίων από φόρους πλοίων !
Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς φορείς και πολίτες να υπερασπίσουν την κληρονομιά των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και να απομονώσουν ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές λογικές. 9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου