Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

ΠΡΕΒΕΖΑ : ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εμείς οι γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας και με διαφορετικές εμπειρίες, εργασιακές ή κινηματικές (κρίσεις από άλλες χώρες, συμμετοχή σε αντιρατσιστικά κινήματα κ.λπ.), αποφασίσαμε να συμβάλουμε στη λειτουργία ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης, ως μιας αυτόνομης συλλογικότητας, ανοιχτής στην συνεργασία και την προσφορά προσώπων και φορέων. Τρείς βασικά λόγοι μας ώθησαν για τη συμμετοχή μας στη συζήτηση που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα και στην απόφασή μας να συμβάλουμε στη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου στην πόλη μας, όπου, σαν επαγγελματίες υγείας, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι:
1) Αυξάνεται ο αριθμός των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας (μεταναστών και όχι μόνο, ακόμα και ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που λόγοι αξιοπρέπειας μπορεί να μην τους επιτρέπουν να ζητήσουν βοήθεια), που βιώνουν αποκλεισμό από ιατρική βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή. Οι αποκλεισμοί αυτοί, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές (ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας) και τις σκληρές αντικοινωνικές πολιτικές, στα πλαίσια του μνημονίου οι οποίες εφαρμόστηκαν με το άλλοθι της εξόδου από την κρίση, διαρκώς θα διευρύνονται με την αντιμετώπιση της υγείας σαν εμπόρευμα και όχι σαν δημόσιο αγαθό (5 ευρώ για κάθε ιατρική πράξη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ακόμα και στα έκτακτα, ιδιωτικοποίηση της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, παραχώρηση της α’βάθμιας φροντίδας υγείας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και έπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων).
2) Αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνησιμότητα, κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπως υποστηρίζουν οι επιστημονικές έρευνες.
3) Η πεποίθησή μας ότι η δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας της συνοχής της κοινωνίας, μέσα από δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντίσταση της κοινωνίας και την επιβολή μιας άλλης λύσης στην κρίση, προς όφελός της.

Η αλληλεγγύη είναι η μόνη διέξοδος για όλους μας.

Γιατί εμείς ως γιατροί και επαγγελματίες στον χώρο της υγείας δεν θεωρούμε ότι είμαστε οι απέξω από την κρίση, που σαν καλοί Σαμαρείτες θα βοηθήσουμε τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Θιγόμαστε κι εμείς από αυτή την κρίση μα πάνω απ όλα θίγεται η υγεία σαν δημόσιο αγαθό και δικαίωμα με την μετατροπή της σε εμπόρευμα και την μετατροπή των εργασιακών συνθηκών των λειτουργών της υγείας σε συνθήκες γαλέρας. Επομένως χρειαζόμαστε και εμείς την αλληλεγγύη της κοινωνίας, όπως έδειξαν οι τελευταίες κινητοποιήσεις των γιατρών και θα την έχουμε μόνο αν είμαστε κι εμείς αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που πλήττονται.
Το κοινωνικό ιατρείο φιλοδοξεί να είναι μια προσπάθεια σε εθελοντική βάση γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, που απευθύνεται στους συνανθρώπους μας που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη, και πρόσβαση σε δωρεάν υγεία, φάρμακα και εμβόλια, με σκοπό τη στήριξή τους και την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, τόσο σε σχέση με τον αποκλεισμό ενός μέρους του πληθυσμού από βασικές παροχές Υγείας, όσο και σε θέματα πρόληψης και Δημόσιας Υγείας.
Τελική μας επιδίωξη: με συλλογική δράση, να ανοίξει το σύστημα υγείας για δωρεάν δημόσια φροντίδα και περίθαλψη σε ΟΛΟΥΣ, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.
Το ιατρείο θα λειτουργήσει, αρχικά, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Γιάννη Ρέντζο, στην Οδό Χρ. Κοντού 29, σε ώρες λειτουργίας που θα καθοριστούν ανάλογα με τις διαθεσιμότητες των εθελοντών. Οι υπηρεσίες, που θα προσφέρει, θα είναι δωρεάν.
Θεωρούμε δεδομένη την ευαισθησία σας, ως λειτουργών στο χώρο της υγείας και προσβλέπουμε στην συμμετοχή σας, σε εθελοντική και ισότιμη βάση, με όποιον τρόπο εσείς θεωρείτε πιο πρόσφορο είτε με την παρουσία σας στον χώρο του κοινωνικού ιατρείου, είτε με την προσφορά δωρεάν εξετάσεων στο ιατρείο σας.

Αλφαντάκη Σαπφώ, φυσικοθεραπεύτρια
Βουγέλης Στρατής, τεχνολόγος ακτινολόγος
Γέρος Νίκος, οφθαλμίατρος
Καμπάνι Χάλεντ, ορθοπεδικός
Λιβιεράτου Λιλιάνα, οφθαλμίατρος
Λιβιεράτος Νίκος, καρδιολόγος
Μιχελάκου Καλλιόπη, παιδοψυχίατρος
Πανταζής Δημήτρης, καρδιολόγος
Παπαδοπούλου Αθηνά, ψυχολόγος
Τσιόκου Μαρία, λογοθεραπεύτρια
Τσοπώλη Μάτα, μαιευτήρας –γυναικολόγος

Τηλέφωνα επικοινωνίας:6972501906,6932646168,6977227028

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στα πλαίσια της λειτουργίας Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή εθελοντών ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στην πόλη μας, το οποίο θα απευθύνεται σε ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, που δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες και τους φορείς της πόλης, που μπορεί να έχουν φάρμακα σπίτι τους, αλλά δεν τα χρειάζονται πλέον ή που μπορούν να συλλέξουν φάρμακα, τα οποία θα προσφέρουν στο κοινωνικό ιατρείο, προκειμένου να στηρίξουμε αυτούς που τα έχουν ανάγκη αλλά δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Οι ώρες λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου, θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οι υπηρεσίες του θα παρέχονται, μόνο στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και θα είναι δωρεάν. Φάρμακα θα συλλέγονται στο χώρο που θα λειτουργήσει το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθημερινά, εκτός Παρασκευής, 10-12 π.μ., στη διεύθυνση, Χρήστου Κοντού 29. Η δημιουργία ενός πρώτου αποθέματος βασικών φαρμάκων, είναι απαραίτητος όρος για την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973436215
Πρέβεζα 17.03.2011
Από την Πρωτοβουλία για το Ιατρείο Κοινωνικής αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου