Τρίτη 22 Μαρτίου 2011
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΙΣ २३/3
ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ ΤΟ «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΓΑ.
ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ!
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΓΑΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ
ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 6.30 Μ.Μ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΓΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ...
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΓΙΔΕΥΣΟΥΝ ΣΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ!!!
Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ!!!
ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΗΞΕΙ,
ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ!
ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ!!!
ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ…ΠΟΤΕ;
ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ…ΠΟΙΟΙ;
Άριστοι υπηρέτες της ανακολουθίας (21-3-2011)
Για τον Συμπαραστάτη του Πολίτη έχουμε κατ’ αρχήν να παρατηρήσουμε ότι δεν πρόκειται για θεσμό διοίκησης και διαχείρισης αλλά διαμεσολάβησης μεταξύ της Περιφερειακής αρχής και των πολιτών. Και τη στιγμή που η παράταξη του ΚΚΕ δεν έχει αφήσει Επιτροπή για Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου χωρίς να συμμετέχει (ακόμη και στην κατ’ εξοχήν «διαχειριστική» και ελάχιστα πολιτική Οικονομική Επιτροπή !), είναι επιεικώς ανακόλουθο και υποκριτικό να ανακαλύπτει αλλού τους «υπηρέτες του Καλλικράτη».
Από την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε το ρόλο μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως παράταξης της Αριστεράς, στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας, στην υπεράσπιση και διεύρυνση κάθε δυνατότητας, ακόμη και ατελούς, για να ακουστεί η φωνή των πολιτών και των εργαζομένων. Δεν θεωρούμε ασφαλώς τον Συμπαραστάτη του Πολίτη πανάκεια ούτε απέναντι στους αδιαφανείς μηχανισμούς της εξουσίας ούτε στο αυταρχικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να εξελιχθεί σε θετικό βήμα και αποφασίσαμε να το στηρίξουμε, θέτοντας μια σειρά από πολιτικές προϋποθέσεις για την εκλογή του Συμπαραστάτη. Εκτιμούμε τέλος ότι η εκλογή του Αποστόλη Οικονόμου, ενός ανθρώπου με αντιδικτατορική δράση και Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στο παρελθόν, εκλεγμένου μάλιστα με την υποστήριξη του συνόλου των συνδικαλιστικών δυνάμεων της Αριστεράς, είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.
Όσο για την παράταξη του ΚΚΕ, όπως επισημάναμε και στην περίπτωση των καταγγελιών της για τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», ας διαχειριστεί πρώτα τις δικές της κραυγαλέες αντιφάσεις και ύστερα ας διεκδικήσει δάφνες τιμητή.
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011
ΠΡΕΒΕΖΑ : ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εμείς οι γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες ο καθένας και με διαφορετικές εμπειρίες, εργασιακές ή κινηματικές (κρίσεις από άλλες χώρες, συμμετοχή σε αντιρατσιστικά κινήματα κ.λπ.), αποφασίσαμε να συμβάλουμε στη λειτουργία ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης, ως μιας αυτόνομης συλλογικότητας, ανοιχτής στην συνεργασία και την προσφορά προσώπων και φορέων. Τρείς βασικά λόγοι μας ώθησαν για τη συμμετοχή μας στη συζήτηση που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα και στην απόφασή μας να συμβάλουμε στη δημιουργία κοινωνικού ιατρείου στην πόλη μας, όπου, σαν επαγγελματίες υγείας, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι:
1) Αυξάνεται ο αριθμός των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας (μεταναστών και όχι μόνο, ακόμα και ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που λόγοι αξιοπρέπειας μπορεί να μην τους επιτρέπουν να ζητήσουν βοήθεια), που βιώνουν αποκλεισμό από ιατρική βοήθεια και φαρμακευτική αγωγή. Οι αποκλεισμοί αυτοί, οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές (ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας) και τις σκληρές αντικοινωνικές πολιτικές, στα πλαίσια του μνημονίου οι οποίες εφαρμόστηκαν με το άλλοθι της εξόδου από την κρίση, διαρκώς θα διευρύνονται με την αντιμετώπιση της υγείας σαν εμπόρευμα και όχι σαν δημόσιο αγαθό (5 ευρώ για κάθε ιατρική πράξη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, ακόμα και στα έκτακτα, ιδιωτικοποίηση της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, παραχώρηση της α’βάθμιας φροντίδας υγείας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, και έπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων).
2) Αυξάνεται η νοσηρότητα και η θνησιμότητα, κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπως υποστηρίζουν οι επιστημονικές έρευνες.
3) Η πεποίθησή μας ότι η δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας της συνοχής της κοινωνίας, μέσα από δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αντίσταση της κοινωνίας και την επιβολή μιας άλλης λύσης στην κρίση, προς όφελός της.
Η αλληλεγγύη είναι η μόνη διέξοδος για όλους μας.
Γιατί εμείς ως γιατροί και επαγγελματίες στον χώρο της υγείας δεν θεωρούμε ότι είμαστε οι απέξω από την κρίση, που σαν καλοί Σαμαρείτες θα βοηθήσουμε τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας. Θιγόμαστε κι εμείς από αυτή την κρίση μα πάνω απ όλα θίγεται η υγεία σαν δημόσιο αγαθό και δικαίωμα με την μετατροπή της σε εμπόρευμα και την μετατροπή των εργασιακών συνθηκών των λειτουργών της υγείας σε συνθήκες γαλέρας. Επομένως χρειαζόμαστε και εμείς την αλληλεγγύη της κοινωνίας, όπως έδειξαν οι τελευταίες κινητοποιήσεις των γιατρών και θα την έχουμε μόνο αν είμαστε κι εμείς αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που πλήττονται.
Το κοινωνικό ιατρείο φιλοδοξεί να είναι μια προσπάθεια σε εθελοντική βάση γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών στο χώρο της υγείας, που απευθύνεται στους συνανθρώπους μας που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη, και πρόσβαση σε δωρεάν υγεία, φάρμακα και εμβόλια, με σκοπό τη στήριξή τους και την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος, τόσο σε σχέση με τον αποκλεισμό ενός μέρους του πληθυσμού από βασικές παροχές Υγείας, όσο και σε θέματα πρόληψης και Δημόσιας Υγείας.
Τελική μας επιδίωξη: με συλλογική δράση, να ανοίξει το σύστημα υγείας για δωρεάν δημόσια φροντίδα και περίθαλψη σε ΟΛΟΥΣ, χωρίς κανέναν αποκλεισμό.
Το ιατρείο θα λειτουργήσει, αρχικά, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον Γιάννη Ρέντζο, στην Οδό Χρ. Κοντού 29, σε ώρες λειτουργίας που θα καθοριστούν ανάλογα με τις διαθεσιμότητες των εθελοντών. Οι υπηρεσίες, που θα προσφέρει, θα είναι δωρεάν.
Θεωρούμε δεδομένη την ευαισθησία σας, ως λειτουργών στο χώρο της υγείας και προσβλέπουμε στην συμμετοχή σας, σε εθελοντική και ισότιμη βάση, με όποιον τρόπο εσείς θεωρείτε πιο πρόσφορο είτε με την παρουσία σας στον χώρο του κοινωνικού ιατρείου, είτε με την προσφορά δωρεάν εξετάσεων στο ιατρείο σας.
Αλφαντάκη Σαπφώ, φυσικοθεραπεύτρια
Βουγέλης Στρατής, τεχνολόγος ακτινολόγος
Γέρος Νίκος, οφθαλμίατρος
Καμπάνι Χάλεντ, ορθοπεδικός
Λιβιεράτου Λιλιάνα, οφθαλμίατρος
Λιβιεράτος Νίκος, καρδιολόγος
Μιχελάκου Καλλιόπη, παιδοψυχίατρος
Πανταζής Δημήτρης, καρδιολόγος
Παπαδοπούλου Αθηνά, ψυχολόγος
Τσιόκου Μαρία, λογοθεραπεύτρια
Τσοπώλη Μάτα, μαιευτήρας –γυναικολόγος
Τηλέφωνα επικοινωνίας:6972501906,6932646168,6977227028
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στα πλαίσια της λειτουργίας Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή εθελοντών ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στην πόλη μας, το οποίο θα απευθύνεται σε ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, που δε μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες και τους φορείς της πόλης, που μπορεί να έχουν φάρμακα σπίτι τους, αλλά δεν τα χρειάζονται πλέον ή που μπορούν να συλλέξουν φάρμακα, τα οποία θα προσφέρουν στο κοινωνικό ιατρείο, προκειμένου να στηρίξουμε αυτούς που τα έχουν ανάγκη αλλά δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Οι ώρες λειτουργίας του κοινωνικού ιατρείου, θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οι υπηρεσίες του θα παρέχονται, μόνο στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας και θα είναι δωρεάν. Φάρμακα θα συλλέγονται στο χώρο που θα λειτουργήσει το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθημερινά, εκτός Παρασκευής, 10-12 π.μ., στη διεύθυνση, Χρήστου Κοντού 29. Η δημιουργία ενός πρώτου αποθέματος βασικών φαρμάκων, είναι απαραίτητος όρος για την έναρξη λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973436215
Πρέβεζα 17.03.2011
Από την Πρωτοβουλία για το Ιατρείο Κοινωνικής αλληλεγγύης
Τρίτη 1 Μαρτίου 2011
Για τις Επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου
Με την έννοια αυτή διαφωνούμε με την εκχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου στις προτεινόμενες Περιφερειακές Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, ακόμη και με την επιφύλαξη του νόμου ότι το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες, που είχε προηγουμένως μεταβιβάσει στις Επιτροπές.
Πολύ περισσότερο που η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, που προτείνει η πλειοψηφία, αφορά σοβαρά και κρίσιμα θέματα (λ.χ. στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η λήψη αποφάσεων για ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης το σύνολο της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Συμβουλίου ακόμη και για έργα Α’ κατηγορίας, για Ρυθμιστικά Σχέδια ή για το Χωροταξικό Σχέδιο Ηπείρου).
Στο κείμενο, που κατέθεσε προ μηνός η παράταξή μας για την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαμε ζητήσει τη «δημιουργία πολλών συμβουλευτικών οργάνων και επιτροπών δίπλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πέραν όσων προβλέπονται ειδικά στη νομοθεσία, για ευρύ αριθμό ζητημάτων. Ενδεικτικά προτείνουμε Επιτροπές για την Εκπαίδευση, την Υγεία, το Περιβάλλον, την Αγροτική παραγωγή, τους Μετανάστες με συμμετοχή των εκπροσώπων τους κλπ. Στις Επιτροπές αυτές πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλες οι παρατάξεις και με απλά μέλη τους, χωρίς δηλ. να είναι Περιφερειακοί Σύμβουλοι».
Συνεπώς είμαστε αντίθετοι στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων (κατά κανόνα με λιγότερη διαφάνεια και ενδιαφέρον από τους πολίτες και τα ΜΜΕ) από τις Επιτροπές και υπέρμαχοι του συμβουλευτικού χαρακτήρα τους με μόνιμη και συνεχή επεξεργασία των αντικειμένων τους και εισαγωγή των θεμάτων στην Ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη λήψη απόφασης.
Εκτός τούτου υπάρχει για μας και ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα αρχών σχετικά με τη σύνθεση των Επιτροπών. Κατά την άποψή μας στη σύνθεση και στο συσχετισμό πλειοψηφίας και παρατάξεων της μειοψηφίας θα πρέπει να αποτυπώνεται η πολιτική βούληση του Ηπειρωτικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Η πρόταση για 9 μέλη από την πλειοψηφία και 6 από τη μειοψηφία παραβιάζει αυτή τη βούληση, κινείται στα πλαίσια των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων του «Καλλικράτη» και μας βρίσκει αντίθετους.
Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε την πρόταση της πλειοψηφίας και υποστηρίζουμε τη δημιουργία Επιτροπών με συμβουλευτικό χαρακτήρα και σύνθεση ανάλογη με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών. Ωστόσο οι Επιτροπές αυτές σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρουν, καθώς ειδικά σε εποχές Μνημονίου καλούνται να αντιμετωπίσουν κρίσιμες ανάγκες και πιέσεις και να σχεδιάσουν παρεμβάσεις, και θα συμμετέχουμε, στο μέτρο του δυνατού, στη δραστηριότητά τους.
Για τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης
Η πρόβλεψη του ν. 3852/2010 για τον θεσμό του Περιφερειακού Συνεργάτη του Πολίτη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα από τα λίγα θετικά σημεία του Καλλικράτη. Ο νέος θεσμός θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει ένα σοβαρό στήριγμα για τους φορείς αλλά κυρίως για τους απλούς πολίτες απέναντι σε πράξεις κακοδιοίκησης ή αυθαιρεσίας των υπηρεσιών και των νομικών προσώπων της Περιφέρειας.
Η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η θέληση της σημερινής πολιτικής πλειοψηφίας, ώστε ο θεσμός να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα και όχι να περιοριστεί σε ένα γραφειοκρατικό και διακοσμητικό ρόλο. Η δεύτερη προϋπόθεση, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πρώτη, είναι η επιλογή του προσώπου που θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό τον ρόλο.
Για εμάς, εκτός από το πολιτικο-κοινωνικό κριτήριο που θέτει το κείμενο του νόμου (με τη διατύπωση «προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους», που σημαίνει και κοινωνική καταξίωση και επιστημονική κατάρτιση), θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, τις οποίες και εκφράσαμε στην άτυπη σύσκεψη των παρατά-ξεων. Οι προϋποθέσεις αυτές κατά την άποψη της παράταξής μας είναι :
1. Η επιλογή προσώπου εκτός του πολιτικού χώρου της πλειοψηφίας ως ισχυρή επιπλέον εγγύηση ανεξαρτησίας και αμεροληψίας
2. Η ενεργός παρουσία του στην διεκδίκηση και υπεράσπιση δικαιωμάτων και η βιωματική σχέση του με το δίκαιο ως αδιαπραγμάτευτο αγαθό της κοινωνίας
3. Η γνώση της λειτουργίας των διοικητικών μηχανισμών.
Εκτιμούμε ότι όλες οι παρατάξεις και ιδιαίτερα η πλειοψηφία πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να προτείνουν συγκεκριμένη υποψηφιότητα μεταξύ όσων έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα αξιολογώντας τα παραπάνω στοιχεία.