Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τοποθετήσεις της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Οι τοποθετήσεις μας στα 3 κυριότερα θέματα της Η।Δ। του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δευτέρα 17-10-2011) ήταν οι εξής :


Α. Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα
Η συζήτηση τόσο της επερώτησης της παράταξης για το επίμαχο θέμα των 3 ξενοδοχείων όσο και του Σχεδίου στο σύνολό του υπήρξε πολλαπλά αποκαλυπτική, καθώς αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής της Περιφερειακής Αρχής και φανέρωσε την έλλειψη ευθύνης απέναντι στην οικολογική ισορροπία της λίμνης - ιδιαίτερα με την φανερή αντίθεσή της στην θεσμοθέτηση της κρίσιμης περιμετρικής ζώνης Α2 πλάτους 300 μέτρων. Το «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι κρίσιμο εργαλείο απέναντι στη γενικευμένη οικοπεδοποίηση και θεωρώντας ότι η αντίσταση στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών δεν γίνεται με μεγάλα λόγια αλλά με συγκεκριμένες πρακτικές, υπερψήφισε την παρακάτω πρόταση :
«Υποστήριξη της άμεσης θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος ως ελάχιστου καθεστώτος προστασίας για την Παμβώτιδα και ιδιαίτερα της καθιέρωσης της περιμετρικής ζώνης Α2 «προστασίας της φύσης» πλάτους 300 μέτρων, παρά τις επιφυλάξεις για τις παραλείψεις του σχεδίου Π.Δ.. Απάλειψη των διατάξεων των σχετικών με την ασφάλεια του αεροδρομίου, οι οποίες ισχύουν ούτως ή άλλως, είναι άσχετες με το σκοπό του Διατάγματος και υπονομεύουν τη θεσμοθέτησή του. Καταγγελία της κωλυσιεργίας της Περιφερειακής Αρχής, η οποία προσπαθεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του Π.Δ. προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των αναγκαίων ρυθμίσεων για την επιβίωση της λίμνης και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Β. Προβλήματα του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας
Το «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του Συνεταιρισμού για την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Παράλληλα υπερψήφισε το διεκδικητικό πλαίσιο για τα προβλήματα του Συνεταιρισμού, που πρότεινε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επιφυλάξεις οφειλόμενες κυρίως στην απουσία ρεαλισμού ορισμένων σημείων (λ.χ. η προβολή του αιτήματος για «άτοκο» δάνειο αντί του ρεαλιστικά διεκδικήσιμου «χαμηλότοκου»).

Γ. Συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων
Η παράταξη υπερψήφισε την εισήγηση της πλειοψηφίας για έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ και αντίθεσης στην περικοπή της κρατικής επιχορήγησής του. Παράλληλα επισήμανε ότι η ευθύνη του τοπικού πολιτικού συστήματος δεν εξαντλείται με την έκδοση ψηφισμάτων συμπαράστασης αλλά κυρίως με τη στήριξη του αιτήματος για ίδρυση Κοινότητας Απεξάρτησης, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα όρια του κοινωνικού ρατσισμού. Ακόμη επισήμανε την ανάγκη μιάς ολοκληρωμένης πολιτικής, σε αντίθεση με πουριτανικές αντιλήψεις, που θα υποστηρίζει και τη στεγνή θεραπεία και τη χορήγηση υποκαταστάτων και θα συνδυάζει την καταστολή του εμπορίου με την αποεγκληματοποίηση των εξαρτημένων. Τέλος διαπίστωσε ότι οι θετικές κατευθύνσεις του πρόσφατου ν/σ για τα ναρκωτικά ακυρώνονται στην πράξη από την περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης πάνω από 50 % και από την εισαγωγή της εργασιακής εφεδρείας στις προνοιακές δομές.

Γιάννης Παπαδημητρίου Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου