Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Η δήλωση του Μανώλη Γλέζου για την διακοπή της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη


Στην Θεσσαλονίκη σήμερα αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου! Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσυρθεί, δηλαδή το επίσημο κράτος αποσύρθηκε, αυτοκαταλύθηκε και οι πολιτικοί λαϊκοί φορείς παρελαύνουν μπροστά στον ίδιο τον λαό! Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου αποκαθίσταται. Πριν από 71 χρόνια ο λαός μας είπε όχι στην προσπάθεια κατάλυσης της ελευθερίας του λαού μας και σήμερα ο ελληνικός λαός λέει όχι στην μετατροπή της χώρας μας σε προτεκτοράτο. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα και όχι όλα αυτά τα οποία έχουν ξαφνιάσει όσους δεν έχουν κατανοήσει τι έπρεπε να γίνεται στις παρελάσεις και πως διαστρεβλώνεται. Ο λαός, τα στρατεύματα του λαού η μαθητική νεολαία παρελαύνει μπροστά σε τι; Ποιους τιμούμε; Το κράτος το σημερινό και τις κυβερνήσεις; Ή τιμούμε αυτούς που θυσιαστήκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Είχε διαστρεβλωθεί το νόημα και ο ελληνικός λαός το αποκαθιστά σήμερα στην Θεσσαλονίκη. Συγχαρητήρια στον λαό της Θεσσαλονίκης που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αποσυρθεί από τις επίσημες τελετές και όπως βλέπετε στην παρέλαση, τους πολιτικούς φορείς, τους εκφραστές του λαού παρελαύνουν και τους τιμά ο λαός. Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Βροντερό "ΟΧΙ" στη νέα Κατοχή

Δελτίο Τύπου ΚΟΕ - 27/10/2011

Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. βάζει τη σφραγίδα της στη νεοελληνική χρεοκοπία και τη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο. Οι αποφάσεις της Συνόδου σημαίνουν τη μόνιμη εγκατάσταση της τρόικας στην Ελλάδα, και ουσιαστικά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τους διεθνείς «προστάτες».
Εβδομήντα ένα χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου του 1940 επιβάλλεται στη χώρα μια νέα κατοχή και καταλύεται κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες της ευρωζώνης διατάζουν το άμεσο ξεπούλημα της χώρας και κάνουν σαφές σε όλους τους τόνους ότι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά, με μόνιμη εποπτεία και οικονομική εξαθλίωση.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει χάσει κάθε ίχνος ντροπής. Αφού έπαιξε το ρόλο του φτωχού συγγενή και κομπάρσου στη Σύνοδο, τώρα δεν διστάζει να πανηγυρίσει που η χώρα μπαίνει κάτω από τη μπότα της μόνιμης επιτροπείας. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να μιλάμε για «κυβέρνηση» αλλά για μια εθελόδουλη κλίκα που βλέπει τον εαυτό της μόνο σαν τοπικό συνεργάτη των νέων κατακτητών.
Ο λαός δεν μπορεί να ανεχτεί άλλη προσβολή της αξιοπρέπειάς του. Δεν μπορεί να ζήσει σαν δούλος, σαν υπήκοος ενός προτεκτοράτου της Γερμανίας. Υπάρχει διέξοδος για τη χώρα: Εκδίωξη της τρόικας και της κυβέρνησης, στάση πληρωμών στους δανειστές, ανεξαρτησία, δημοκρατία, παραγωγική ανασυγκρότηση, ο λαός στο προσκήνιο. Είναι μια διέξοδος δύσκολη και με ρήξεις. Ταυτόχρονα όμως είναι ο μοναδικός δρόμος που δεν οδηγεί στην κοινωνική εξαθλίωση και την εθνική καταστροφή.
Οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να μετατραπούν σε βροντερές λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε προτεκτοράτο. Με μαύρες σημαίες και πλακάτ «ΟΧΙ» στους δρόμους, τα μπαλκόνια, παντού. Με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Με την ενεργητική άρνηση να αμαυρωθούν οι παρελάσεις από την παρουσία όσων υποστηρίζουν την τρόικα και τη νέα κατοχή.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τοποθετήσεις της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Οι τοποθετήσεις μας στα 3 κυριότερα θέματα της Η।Δ। του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δευτέρα 17-10-2011) ήταν οι εξής :


Α. Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα
Η συζήτηση τόσο της επερώτησης της παράταξης για το επίμαχο θέμα των 3 ξενοδοχείων όσο και του Σχεδίου στο σύνολό του υπήρξε πολλαπλά αποκαλυπτική, καθώς αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής της Περιφερειακής Αρχής και φανέρωσε την έλλειψη ευθύνης απέναντι στην οικολογική ισορροπία της λίμνης - ιδιαίτερα με την φανερή αντίθεσή της στην θεσμοθέτηση της κρίσιμης περιμετρικής ζώνης Α2 πλάτους 300 μέτρων. Το «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο», εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη είναι κρίσιμο εργαλείο απέναντι στη γενικευμένη οικοπεδοποίηση και θεωρώντας ότι η αντίσταση στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών δεν γίνεται με μεγάλα λόγια αλλά με συγκεκριμένες πρακτικές, υπερψήφισε την παρακάτω πρόταση :
«Υποστήριξη της άμεσης θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος ως ελάχιστου καθεστώτος προστασίας για την Παμβώτιδα και ιδιαίτερα της καθιέρωσης της περιμετρικής ζώνης Α2 «προστασίας της φύσης» πλάτους 300 μέτρων, παρά τις επιφυλάξεις για τις παραλείψεις του σχεδίου Π.Δ.. Απάλειψη των διατάξεων των σχετικών με την ασφάλεια του αεροδρομίου, οι οποίες ισχύουν ούτως ή άλλως, είναι άσχετες με το σκοπό του Διατάγματος και υπονομεύουν τη θεσμοθέτησή του. Καταγγελία της κωλυσιεργίας της Περιφερειακής Αρχής, η οποία προσπαθεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του Π.Δ. προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και σε βάρος των αναγκαίων ρυθμίσεων για την επιβίωση της λίμνης και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Β. Προβλήματα του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας
Το «ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο» εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του Συνεταιρισμού για την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Παράλληλα υπερψήφισε το διεκδικητικό πλαίσιο για τα προβλήματα του Συνεταιρισμού, που πρότεινε η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επιφυλάξεις οφειλόμενες κυρίως στην απουσία ρεαλισμού ορισμένων σημείων (λ.χ. η προβολή του αιτήματος για «άτοκο» δάνειο αντί του ρεαλιστικά διεκδικήσιμου «χαμηλότοκου»).

Γ. Συμπαράσταση στο ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων
Η παράταξη υπερψήφισε την εισήγηση της πλειοψηφίας για έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στο ΚΕΘΕΑ και αντίθεσης στην περικοπή της κρατικής επιχορήγησής του. Παράλληλα επισήμανε ότι η ευθύνη του τοπικού πολιτικού συστήματος δεν εξαντλείται με την έκδοση ψηφισμάτων συμπαράστασης αλλά κυρίως με τη στήριξη του αιτήματος για ίδρυση Κοινότητας Απεξάρτησης, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα όρια του κοινωνικού ρατσισμού. Ακόμη επισήμανε την ανάγκη μιάς ολοκληρωμένης πολιτικής, σε αντίθεση με πουριτανικές αντιλήψεις, που θα υποστηρίζει και τη στεγνή θεραπεία και τη χορήγηση υποκαταστάτων και θα συνδυάζει την καταστολή του εμπορίου με την αποεγκληματοποίηση των εξαρτημένων. Τέλος διαπίστωσε ότι οι θετικές κατευθύνσεις του πρόσφατου ν/σ για τα ναρκωτικά ακυρώνονται στην πράξη από την περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης πάνω από 50 % και από την εισαγωγή της εργασιακής εφεδρείας στις προνοιακές δομές.

Γιάννης Παπαδημητρίου Περιφερειακός Σύμβουλος

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Συνεδρίαση Γραμματείας του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο»

Την Κυριακή 9-10-2011 στην Πρέβεζα συνεδρίασε η Πανηπειρωτική Γραμματεία της περιφερειακής παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», συζήτησε τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια Ηπείρου και αξιολόγησε την παρουσία της παράταξης μέχρι σήμερα.
Η Γραμματεία εκτιμάει ότι η εφαρμογή του «Καλλικράτη» εντάσσεται οργανικά στη σημερινή συγκυρία της πρωτοφανούς ταξικής επίθεσης της κυβέρνησης και της τρόϊκας στο βιοτικό επίπεδο και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Θεωρούμε ότι η προεκλογική θέση της παράταξης ότι «ο Καλλικράτης είναι το μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση» έχει επιβεβαιωθεί πλήρως, ότι έχει αναδειχθεί ο αυταρχικός και συγκεντρωτικός χαρακτήρας της μεταρρύθμισης, το στραγγάλισμα της Αυτοδιοίκησης και η αποδυνάμωση των υπηρεσιών της, ιδιαίτερα των αποκεντρωμένων, όπως και όλων των κοινωνικών δομών. Γι’ αυτό και το αίτημα της ανατροπής αυτής της πολιτικής αναδεικνύεται σε κύριο πολιτικό καθήκον και για τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις.
Σε αυτά τα δεδομένα πλαίσια η αιρετή Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου αναδεικνύει τα δικά της χαρακτηριστικά : την αδιαφάνεια και τον συγκεντρωτισμό, τον χαμηλό βαθμό αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού και την ασάφεια στην κατανομή αρμοδιοτήτων, την επιμονή στην ασύδοτη λειτουργία του ιδιωτικού κεφαλαίου και τον «αναπτυξιακό» λαϊκισμό.
Επιχειρείται βεβαίως η ωραιοποίηση αυτής της κατάστασης και δεν λείπουν οι κορώνες περί «πρωτοπόρας Περιφέρειας», με πιο πρόσφατη την τοποθέτηση του κ. Περιφερειάρχη στην Επιτροπή Διαβούλευσης ότι η Ήπειρος είναι η πρώτη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας στην απορρόφηση κονδυλίων από το ΠΕΠ. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Όπως προκύπτει από την πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, η συγκριτικά υψηλή απορροφητικότητα του ΠΕΠ Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις της τελευταίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απάντηση του αρμόδιου για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης Επιτρόπου κ. Χαν, στον Άξονα Υποδομές – Προσπελασιμότητα η Στερεά Ελλάδα εμφανίζει απορρόφηση 38 %, η Θεσσαλία 19 % και η Ήπειρος 16 % ενώ στον Άξονα Αειφόρος Ανάπτυξη – Ποιότητα Ζωής τα αντίστοιχα ποσοστά είναι Στερεά Ελλάδα 49 %, Ήπειρος 23 % και Θεσσαλία 21 %. Συνεπώς οι αυτάρεσκοι ισχυρισμοί περί «πρωτοπορίας» δεν περιορίζονται στα όρια της γραφικότητας αλλά αποκτούν και χαρακτήρα εξαπάτησης των πολιτών της Ηπείρου.
Αρνητική είναι και η εικόνα της λειτουργίας των συλλογικών σωμάτων, του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Επιτροπών του, τα οποία η πλειοψηφούσα παράταξη προσπαθεί να περιορίσει σε διακοσμητικό ρόλο, με απουσία συζήτησης πολλών μεγάλων προβλημάτων, πλημμελή προετοιμασία και παραβίαση ακόμη και αυτών των διατάξεων του Κανονισμού.
Σχετικά με το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», η Γραμματεία κρίνει θετική την παρουσία της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο παρά την περιορισμένη αριθμητική εκπροσώπηση και εκτιμάει ότι έχει γίνει καθαρό το πολιτικό της στίγμα και έχει αναδειχθεί ένας μάχιμος αντιπολιτευτικός λόγος, όχι μόνο υπεράσπισης γενικών αρχών και αμφισβήτησης του σημερινού νεοφιλελεύθερου μοντέλου αλλά ταυτόχρονα και αλλαγής των συσχετισμών δύναμης και υπέρβασης των ισορροπιών του συστήματος. Ωστόσο η Γραμματεία επισημαίνει τις αδυναμίες της παράταξης έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα προβλήματα στη λειτουργία των τοπικών Γραμματειών και εκτιμάει ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων.
Η Γραμματεία εκφράζει για μια ακόμη φορά τη στήριξή της στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» και υπέρ του κοινωνικού της ρόλου και του συνεταιριστικού της χαρακτήρα με στήριγμα ένα ανασυγκροτημένο συνεταιριστικό κίνημα και διαδικασίες δημοκρατικής αυτο-οργάνωσης των παραγωγών ενώ παράλληλα συζήτησε και δύο προβλήματα της περιοχής, τα οποία όμως έχουν σημασία για ολόκληρη την Ήπειρο.
Ειδικότερα :
- Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» καταγγέλλει την επιχειρούμενη αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό Κόλπο, τη στιγμή που επείγει η άμεση απομάκρυνσή τους, καθώς καταστρέφουν και την οικολογική ισορροπία της θαλάσσιας περιοχής αλλά και δεκάδες θέσεις εργασίας στην αλιεία. Καλεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να μην επιδεικνύει ανέξοδη περιβαλλοντική ευαισθησία για προβλήματα του Αμβρακικού εκτός των ορίων της Περιφέρειας (λ.χ. για τις δεξαμενές καυσίμων στην Αμφιλοχία) αλλά να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα επιστημονικά δεδομένα και στην κραυγή αγωνίας των συλλογικών φορέων της περιοχής. Οι δυνάμεις της παράταξης, που έτσι κι’ αλλιώς έχουν πρωτοστατήσει στις παλιότερες μεγάλες κινητιποιήσεις για τον Αμβρακικό, θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση των ιχθυοκαλλιεργειών και όλων των πηγών ρύπανσης και υποβάθμισης.
- Η παράταξη επισημαίνει επίσης τις μεγάλες καθυστερήσεις στην προώθηση του οδικού άξονα Θεσπρωτικό -Τύρια και θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση για τις αιτίες των καθυστερήσεων αυτών. 10-10-2011

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Μπαλάφα

Εκφράζουμε την βαθειά θλίψη και οδύνη μας για την απώλεια του συμπατριώτη μας φωτογράφου της Αντίστασης Κώστα Μπαλάφα. Στο φωτογραφικό έργο του, τόσο από την πορεία του ελληνικού στρατού στον πόλεμο του 1940 και τη στρατιωτική δράση του ΕΛΑΣ στην κατεχόμενη Ήπειρο, όσο και από την καθημερινή ζωή και το μόχθο των ανθρώπων στα μεταπολεμικά χρόνια, ο Μπαλάφας έχει αιχμαλωτίσει τη νεώτερη ιστορία. Η γενέτειρά του Κυψέλη (Χώσεψη) των Τζουμέρκων, τα Γιάννενα όπου σπούδασε και όλη η Ήπειρος οφείλουμε σ’ αυτόν ένα ανεκτίμητο στοιχείο της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον φωτογράφο της Αντίστασης !

10-10-2011

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στην Ήπειρο


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.
Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε από τα Γιάννινα ο Νίκος Χουντής, μεταφέροντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο των πολιτών από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα δεν είναι οικονομικά, αλλά πολιτικά. Και γι’ αυτό η λύση τους θα πρέπει να δοθεί με πολιτικό τρόπο, δηλαδή με προσφυγή στις κάλπες. Την πρόταση αυτή επανέλαβε κατά την παρουσία του και στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, στην πρώτη του επίσκεψη στο Νομό, ο Ν. Χουντής, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα φραγμό, καθώς λαμβάνει συνεχή σκληρά μέτρα. Με τη σημερινή κατάσταση δεν ισχύει η αντιπολιτευτική στάση «Δεν πληρώνω, δεν χρωστάω», που είχε εκφραστεί και μέσα από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο Ν. Χουντής. Τώρα πια είναι φανερό πως οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση, συμπλήρωσε. Όμως για το ΣΥΡΙΖΑ αυτή η τακτική δεν είναι μόνο αντικοινωνική και ανάλγητη, κυρίως είναι παράνομη. Ο Ν. Χουντής αναφέρθηκε στην επιβολή τέλους ακινήτου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που είναι παράνομη σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. «Η νομοθεσία πάει... περίπατο, μπροστά στην ατελείωτη, φαύλη κατάσταση του να συγκεντρωθούν χρήματα για να αποπληρώσουμε το χρέος. Το χρέος δεν αποπληρώνεται. Η αποτυχία αυτών των πολιτικών δείχνει πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Η λύση και η διέξοδος θα δοθεί με πολιτικό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Ν. Χουντή, η ψήφος των πολιτών μέσα από τις εκλογές θα αλλάξει τους συσχετισμούς και να αναδείξει διαφορετικές πολιτικές. Τη Παρασκευή το βράδυ μίλησε στο Εργατικό Κέντρο των Ιωαννίνων σε ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα : «Οικονομική Κρίση σε Ελλάδα και Ευρώπη: Η απάντηση της Αριστεράς».

Στην Ηγουμενίτσα έφτασε λίγο πριν τις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 24/9 πρωί και αφού επισκέφτηκε το κεντρικό λιμάνι της Ηγουμενίτσας, κατέληξε στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας συνοδευόμενος από στελέχη των οργανώσεων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο. Συζητήθηκαν τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Ηγουμενίτσας και αναζητούν λύση. Αναφέρθηκαν ως τέτοια :
• τα χρέη του Δήμου που δημιουργούν ανασφάλεια στους εργαζόμενους και αποτελούν τροχοπέδη στην εκτέλεση έργων που τυπικά έχει δυνατότητα να προκηρύξει ο Δήμος, αλλά ουσιαστικά δεν μπορεί, γιατί δεν έχει πόρους για να αποζημιώσει τους αναδόχους.
• Οι υστερήσεις – ανεπάρκειες του νομικού πλαισίου που διέπει τους νέους καλλικραττικούς Δήμους.
• Το ζήτημα του λιμένος Ηγουμενίτσας και της χερσαίας ζώνης του, που δεσμεύει ο ΟΛΗΓ και έτσι ο Δήμος δεν μπορεί να την αξιοποιήσει με κοινωφελείς για τους δημότες του χρήσεις, ενώ διαφαίνεται έντονα πως θα συμπεριληφθεί μαζί με την παράκτια ζώνη του (όπως και άλλα λιμάνια της χώρας) στο επικείμενο πακέτο αποκρατικοποιήσεων.
• Το ζήτημα της υποβάθμισης των υποδομών δημόσιας Υγείας του Νομού και της λειτουργίας του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, που δεν προχωρά ενώ έχει ολοκληρωθεί το κτήριο, γιατί αναμένονται να αντληθούν οι αντίστοιχοι πόροι από το ΕΣΠΑ.
• Το ζήτημα της κατασκευής καθέτου οδικού άξονα που συνδέει το Μαυρομμάτι με την Εγνατία και θα διευκολύνει την πρόσβαση στη γειτονική χώρα.
• Το ζήτημα της διέλευσης του αγωγού/ων φυσικού αερίου και την πρόθεση από τη ΔΕΠΑ για κατασκευή σταθμού συμπίεσης στην τουριστική περιοχή της Πέρδικας που έχει σαν αποτέλεσμα τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και την αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που θεωρούν πως δεν είναι αυτή η καλύτερη θέση για την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης..
• Το μεταναστευτικό ζήτημα. που φαίνεται να βρίσκεται σε προσωρινή ύφεση στη περιοχή και τονίστηκε από την πλευρά του Δημάρχου η απόφαση να προτείνει ο Δήμος χώρο για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας μεταναστών, που όμως δεν αποδέχτηκε η τοπική κοινωνία. Ο Ν. Χουντής τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος που έχει να κάνει α) με την μη εφαρμογή της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ από κάποιες χώρες (πχ από την Ιταλία που διευκόλυνε την έξοδο προσφύγων από τη Β. Αφρική προς τη Γαλλία) και στην ουσία κατάργησή της με την παραδοχή στη πράξη πως οι χώρες του Νότου δεν μπορούν να εφαρμόσουν την συνθήκη επειδή δέχονται περισσότερους μετανάστες β) με το γεγονός πως πολλοί μετανάστες, πρώην κάτοικοι Αλβανίας εγκαταλείπουν την Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης γ) την καταδίκη της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς γιατί συχνά παραβλέπει την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και καταφεύγει σε λύσεις καταστολής ή προτείνει φράχτες που ανακυκλώνουν το ζήτημα. Επίσης πρότεινε να βοηθήσει το Δήμο να αντλήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να εκτελέσει προγράμματα ανακούφισης ευπαθών ομάδων όπως οι πληθυσμοί ρομά που διαβιούν στην περιοχή.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, της Περιφέρειας Ηπείρου και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας, που παρουσίασε σχετικά καλή απορροφητικότητα από τους πόρους που αφορούν τις χρήσεις μέχρι τέλος του 2011 και έγινε σχετικό συμμάζεμα των διασκορπισμένων σε διαφορετικά κτήρια υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας (πλην της Διεύθυνσης ΔΕ) ώστε να υπάρχει το λιγότερο δυνατό λειτουργικό κόστος.. Υπάρχουν όμως οικονομικά προβλήματα που έχουν να κάνουν : α) με την υποχρηματοδότηση της ΣΑΤΑ β) τη μη τήρηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ ο ΟΣΚ χρωστάει περίπου 1 εκ. ευρώ γ) την αποένταξη από την σχετική χρηματοδότηση του τουριστικού καταφύγιου Συβότων, ενώ χρειάζεται διόρθωση και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Επίσης θα πρέπει να βρεθούν πόροι για την καταβολή των επιδομάτων πρόνοιας και των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, ενώ επίσης επιβάλλεται να προωθηθεί η διαδικασία τυποποίησης ορισμένων τοπικών προϊόντων.
Κατόπιν o N. Χουντής, συναντήθηκε με εκπροσώπους της "Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Πέρδικας και Πάργας, ενάντια στην κατασκευή σταθμού συμπίεσης του αγωγού φυσικού αερίου" και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με παρουσία μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στη αίθουσα "Πάνθεον" του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το κεντρικό πολιτικό ζήτημα, ανέφερε πως η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα υπόδουλη στους δανειστές της και πως η κυβέρνηση δεν έχει πλέον κανένα φραγμό, καθώς συνεχίζοντας την παραβίαση του Συντάγματος και την καταστολή, λαμβάνει συνεχώς με αυταρχισμό σκληρά μέτρα. Τώρα πια είναι φανερό πως οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση. Όμως για το ΣΥΡΙΖΑ αυτή η τακτική δεν είναι μόνο αντικοινωνική και ανάλγητη, αλλά κυρίως είναι παράνομη. Ο Νίκος Χουντής αναφέρθηκε στην επιβολή τέλους ακινήτου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που είναι πράξη παράνομη σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, μια και οι ευπαθείς ομάδες δεν μπορεί να στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και η ΔΕΗ σαν ενεργειακός πάροχος, πληρώνεται για να παρέχει ρεύμα και όχι φόρους. Όμως η νομοθεσία και η Βουλή παρακάμπτονται, μπροστά στην ατελείωτη, φαύλη κατάσταση του να συγκεντρωθούν χρήματα για να αποπληρώσουμε το απεχθές χρέος, που δεν αποπληρώνεται και η ύφεση βαθαίνει. Η αποτυχία αυτών των πολιτικών δείχνει πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι οικονομικό. Η λύση και η διέξοδος θα δοθεί με πολιτικό τρόπο κάτω από την πίεση των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Όλοι όμως οφείλουμε να φανούμε χρήσιμοι στην επίλυση όποιων προβλημάτων της καθημερινότητας περνάει από το χέρι μας. Και στα πλαίσια αυτά επισκεφθήκαμε τους εκπροσώπους της ΤΑ Θεσπρωτίας ενώ δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε με εκπροσώπους της διοίκησης του ΟΛΗΓ.