Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Για τον Προϋπολογισμό του 2011

Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας διεξάγεται σ’ ένα συγκεκριμένο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, το οποίο ορίζεται από τις περικοπές του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής «κοινωνικής πτώχευσης», στην οποία θέλει συνένοχο την Αυτοδιοίκηση! Έχει πλέον αποδειχθεί πανηγυρικά ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο προχώρησε στο σχέδιο «Καλλικράτης» είναι δημοσιονομικός, δηλαδή ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση και σκοπός η περικοπή των πόρων. Περικοπή, που σύμφωνα με το μνημόνιο 3 αφορά τρία δισεκατομμύρια ευρώ, και αφαιρεί κάθε δυνατότητα για κοινωνικό έργο, για υποδομές, για ένα κοινωνικό προσανατολισμό που θα συντηρούσε έστω την κατάσταση, ενώ οι ανάγκες προφανώς απαιτούν πολύ μεγαλύτερο «κοινωνικό μισθό». Οι νέες αρμοδιότητες των Περιφερειών δεν έχουν κοστολογηθεί (παρά τις προβλέψεις του νόμου) ακριβώς γιατί η κυβέρνηση θέλει να μεθοδεύσει νέες περικοπές. Eπισημαίνουμε μόνο ότι σήμερα η αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών διαχειρίζεται το 3,3% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι 11,5%.
Τονίζουμε ότι με την πολιτική της Κυβέρνησης :
- καταστρατηγείται το άρθρο 102 του Συντάγματος, το οποίο τονίζει ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων.
- δεν υιοθετήθηκε η απαίτηση των συνεδρίων της ΕΝΑΕ για προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση.
- προωθήθηκε η επιλογή του 2,4% του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του 4% του Φ.Π.Α. ως πηγή εσόδων. Τα έσοδα αυτά, εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεν εξασφαλίζουν τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία του θεσμού.
- έγινε αναγραφή 800 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό ως έσοδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια εν μια νυκτί ανακλήθηκε με Υπουργική Εγκύκλιο.

Αυτό το πλαίσιο το έχει αποδεχθεί η σημερινή Περιφερειακή Αρχή. Αποδεικνύεται ότι ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί με συμμόρφωση σε όλες τις κυβερνητικές επιταγές και εγκυκλίους. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο, συζητάμε σήμερα ένα προϋπολογισμό:
- απολύτως ανεπαρκή σε ό,τι αφορά την εισροή από τους κεντρικούς πόρους, με μεγάλες μειώσεις σε κρίσιμους τομείς άσκησης κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής σε σύγκριση με το 2010.
- ασπόνδυλο που στην ουσία αποτελεί συρραφή των προϋπολογισμών των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, όπου μάλιστα δεν μπορεί να ξεχωρίσει κανείς, ποια κονδύλια αναφέρονται σε παλιές υποχρεώσεις των Ν.Α. και ποια σε νέες. Χωρίς να προβλέπει ξεχωριστές δαπάνες για την Κεντρική Διοίκηση, αλλά να τις διαχέει αδιαφανώς στις Ενότητες.
- έτσι κι’ αλλοιώς μεταβατικό και προσωρινό εν όψει των νέων αντικειμένων που θα περιέλθουν στις αρμοδιότητες μας από 1/7/2011.
- με εισηγητική έκθεση, που δεν απεικονίζει τους στόχους που υπηρετεί, αλλά είναι ένα ουδέτερο συνοδευτικό κείμενο του αντίστοιχου πολυσέλιδου με εκατοντάδες κωδικούς.
- χωρίς να στηρίζεται σε βασικές αρχές, που οφείλουν να διέπουν την επεξεργασία του, ιδιαίτερα αυτές της κάλυψης υπαρκτών κοινωνικών αναγκών, της πληθυσμιακής ωφελιμότητας και της ισοτιμίας περιοχών, ομάδων, ατόμων.
- χωρίς προηγούμενη συζήτηση πάνω στο όραμα και μοντέλο της Περιφερειακής ανάπτυξης με ορίζοντα χρόνων και αποτύπωση των προτεραιοτήτων και των επειγουσών χωρικών και κοινωνικών αναγκών της Περιφέρειας και των κατοίκων της.
Γίνεται καθαρό πως έχουμε να κάνουμε με έναν προϋπολογισμό μακριά από τις πραγματικές και αυξημένες ανάγκες της Περιφέρειας και των Πολιτών της, ένα προϋπολογισμό εικονικό, θνησιγενή εν τη γενέσει του, αντιαναπτυξιακό και βαθειά ταξικό.
Σε έναν προϋπολογισμό με τέτοια χαρακτηριστικά το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να αντιταχθεί και να μη γίνει εκτελεστικός βραχίονας της κυβερνητικής Πολιτικής. Δεν έχουμε βεβαίως αυταπάτες για τη στάση της πλειοψηφίας και της πολιτικής δύναμης που τη στηρίζει, η οποία ταυτίζεται με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, όπως βεβαίως και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Για την παράταξή μας η αιρετή Αυτοδιοίκηση, για να διαφυλάξει το κύρος της και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, οφείλει :
  • Να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές και να αρνηθεί το ρόλο του διεκπεραιωτή.
  • Να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και της στερούν.
  • Να πρωταγωνιστήσει στη ριζική αναθεώρηση των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ.
  • Να ηγηθεί των κοινωνικών αγώνων που ήδη αναπτύσσονται.
  • Να ενθαρρύνει και να λάβει αυτόνομες πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η εκλεγμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει ένα μοναδικό δρόμο για να πιστέψουν σ’ αυτήν οι πολίτες αντί να την θεωρούν ως μέρος του προβληματικού πολιτικού συστήματος. Είναι ο δρόμος του αγώνα, της συμμετοχής και της ενθάρρυνσης στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται, της ανάδειξης των κοινωνικών προβλημάτων και της οργάνωσης των αλληλέγγυων δράσεων υπέρ των πολιτών που πλήττονται βάναυσα από τις πολιτικές του μνημονίου.

Για τους λόγους αυτούς
ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011

Προτείνουμε επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο :
- αντί της περικοπής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που επιβάλει το Μνημόνιο να διεκδικήσει την αύξησή τους.
- να απορρίψει την πολιτική μηδενισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και να διεκδικήσει ποσό ανάλογο με τους διεκδικούμενους ΚΑΠ.
- να διεκδικήσει άμεσα τουλάχιστον τον διπλασιασμό τους για να εξασφαλίσει πλήρως τη μισθοδοσία του προσωπικού και να προβλέψει νέες προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη αναγκών ιδιαίτερα σε τομείς κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής.
- να καταγγείλει τη δέσμευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για λογαριασμό ιδιωτικών συμφερόντων και ομίλων και να ζητήσει την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με προγραμματισμό κονδυλίων για δημόσιου- κοινωνικού χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων, των δημόσιων χώρων, του περιβάλλοντος και για άσκηση κοινωνικής πολιτικής στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και αθλητισμό.

Γιάννενα, 31-3-2011

Στάση στις υπόλοιπες ψηφοφορίες του Περιφερειακού Συμβουλίου

1. ΑΠΟΓΡΑΦΗ
Η παράταξη ψηφίζει λευκό, διότι από τη συζήτηση δεν έχει πειστεί ότι αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση των υποχρεώσεων

2. ΜΙΣΘΩΣΗ – ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Καταψηφίζει την αφαίρεση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας από το Περιφερειακό Συμβούλιο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου