Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009

Εμείς οι καθηγητές ΠΕ19-20 που πήραμε μέρος στα προγράμματα επιμόρφωσης των 72 ωρών, επιθυμούμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας σχετικά με την όλη διαδικασία και :
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ
Λάβαμε μέρος στην διαδικασία της πιστοποίησης για να μην δείξουμε πως φοβόμαστε την εξέταση αλλά, θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεση μας στα χαρακτηριστικά αυτού του προγράμματος, το οποίο απέχει πολύ από αυτό που χρόνια διεκδικεί ο κλάδος. Δηλαδή, περιοδική επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα σε εξάμηνη έως ετήσια βάση με την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι το επιθυμούν. Επίσης πρέπει να διεκδικήσουμε την καθιέρωση μόνιμων δομών εκπαίδευσης με τον συντονισμό του ΥΠΕΠΘ, οι οποίες να καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες.
Δεν μπορεί να φανεί όμως ότι νομιμοποιούμε καμιά διαδικασία πιστοποίησης:

· Που δεν διευκρινίζει τι θα πιστοποιήσει και κυρίως για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί
· Που είναι κατακερματισμένο σε πολλές και μεγάλες ενότητες και με ύλη ανάλογα ευρεία και που την διδαχθήκαμε ανεπαρκώς και συμπυκνωμένα
· Που μας ζητά να εξεταστούμε σε κάτι που πιθανώς να μην το διδαχτήκαμε
(ορισμένες ενότητες δεν προσεγγίστηκαν καθόλου)
· Που επισήμως, δεν μας παρέδωσε κάποιο υλικό επιμόρφωσης
· Που μας βάζει στην λογική της δέσμευσης το Σαββατοκύριακο, (μας έφτασε η απογευματινή δέσμευση για την παρακολούθηση των 72 ωρών επιμόρφωσης)
· Που δεν προβλέπει κάποια ανταμοιβή σε περίπτωση επιτυχίας, ενώ άλλες ειδικότητες συναδέλφων έχουν μια πριμοδότηση για επιτυχημένη πιστοποίηση (συμβολική οικονομική αποζημίωση για αγορά Η/Υ ή μόρια σε πιθανή κρίση σαν στελέχη της εκπαίδευσης )
· Που ενώ αναφέρει σαν στόχο του, την σύγκλιση των διαφορών μας, ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως ένα ακόμα μέσο διαίρεσής μας
· Που δεν δίνει τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας, αλλά αντίθετα επισπεύδει την διαδικασία πιστοποίησης,
· Που αφήνει έντονα υπόνοιες ότι η απορρόφηση κονδυλίων, έχει για κάποιους, μεγαλύτερη σημασία από την ουσία της επιμόρφωσης
· Που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την αρμοδιότητα του φορέα υλοποίησής της που την πραγματοποιεί (το ΕΑΙΤΥ να πιστοποιεί σε θέματα διδακτικής;!) και που δημιουργεί ερωτηματικά για μελλοντικό ανταγωνισμό με στόχο την απαξίωση άλλων φορέων επιμόρφωσης (ΣΕΛΕΤΕ, Επιστ. Ενώσεων, ΠΙ ).
· Που δεν έχει αναρτήσει στον αντίστοιχο ιστότοπο (για λόγους δεοντολογίας και διαφάνειας) αρχείο με τις σωστές απαντήσεις των θεμάτων της εξέτασης.

Συμφωνούμε να κοινοποιήσουμε την παραπάνω διαμαρτυρία :
Α) Στην Σχολική Σύμβουλο ΠΕ19-20
Β) Στον Υπεύθυνο ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ
Γ) Στην ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας.
Ηγουμενίτσα 27/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου