Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗΣ

“Άνθρωποι φαντάσματα αναζητούν
απ’ τα σκουπίδια Μας να ζήσουν,
με μια ευγένεια που σε φέρνει σε δύσκολη θέση
αντικρίζοντας το βλέμμα τους”

Τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη μας και όξυναν με το χειρότερο τρόπο τα προβλήματα των μεταναστών, των ξεριζωμένων που περνούν κι από εδώ, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο ακριτικός μας νομός με το λιμάνι και τα σύνορα , υπήρξε διαχρονικά ιστορικό σημείο συναπαντήματος διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών.
Με τις σημερινές συνθήκες (λιμάνι , Εγνατία, σύνορα) καλείται να σηκώσει ένα βάρος ίσως δυσανάλογο των υποδομών του που σαφώς έχει δημιουργήσει καινούργιες οικονομικές δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργήσει και καινούργιες καταστάσεις. Δυστυχώς τα υπάρχοντα προβλήματα σε λιμάνι, τελωνείο, (διακίνηση-αστυνόμευση) δεν αντιμετωπίζονται και τα αδιέξοδα αυξάνονται με την ενεργοποίηση και των ξενοφοβικών ενστίκτων της κοινωνίας, η οποία φορτώνει σημαντικό μέρος των προβλημάτων στους μετανάστες. Πρέπει να επισημάνουμε τις ευθύνες όλων μας, ιδιαίτερα ορισμένων τοπικών αρχόντων και δημόσιων λειτουργών, που βλέπουν τους ΟΤΑ ή τις δημόσιες υπηρεσίες σαν μικρά φέουδα εξυπηρέτησης συμφερόντων.
Η αντιμετώπιση των μεταναστών ως ανθρώπων δεύτερης διαλογής από το κράτος και τους τοπικούς άρχοντες με το γκρέμισμα του καταυλισμού τους και το κάψιμο των αντικειμένων τους, αλλά και η κράτηση των συλληφθέντων σε απάνθρωπες συνθήκες στο κέντρο της πόλης μας, μας κάνουν να θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σε αυτούς με οποιοδήποτε τρόπο. Η μετανάστευση και η προσφυγιά των ανθρώπων αυτών προς την «προοδευμένη Δύση» που φέρνει στις πατρίδες τους τον πόλεμο, δεν είναι γι αυτούς επιλογή, είναι ανάγκη επιβίωσης.
Εμείς, ενεργοί πολίτες της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας, πυκνώσαμε τις συναντήσεις μας το τελευταίο διάστημα (καθώς πέρασε αρκετός καιρός από το θανάσιμο τραυματισμό του Αριβάν Οσμάν από τη λιμενική αστυνομία στην Ηγουμενίτσα στις 3/4/09, που ουσιαστικά μας ευαισθητοποίησε αρχικά) προερχόμενοι από διαφορετικές συλλογικότητες και έχοντας διαφορετικές αντιλήψεις, πρακτικές και καταβολές, που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της πολιτικής, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και συνελεύσεις, συγκροτήσαμε την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Μετανάστες, επιλέγοντας αντί της σιωπής την δράση. Θέτουμε αρχικά τους παρακάτω στόχους :
  • · εξεύρεση ή λειτουργία χώρου παραμονής και φροντίδας των μεταναστών (κτίριο Ερυθρού Σταυρού ή δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου χώρου)
    · ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών και ΜΜΕ στην κατεύθυνση της ανάληψης των ευθυνών τους
    και ζητώντας ενημέρωση για τα σχετικά οικονομικά ζητήματα
    · δημιουργία χώρου κράτησης με στοιχειώδεις ανθρώπινες υποδομές σίτισης & στέγασης
    · διοργάνωση ανοιχτής συγκέντρωσης συμπαράστασης και αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου με συμμετοχή συλλογικοτήτων από τους γειτονικούς νομούς
    · άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και ενημέρωση
    · δημιουργία συνεργασίας με τον Δικηγορικό Σύλλογο ή άλλο δίκτυο Νομικών εθνικό (πχ Συνήγορος Πολίτη) ή διεθνές (πχ Διεθνής Αμνηστεία του ΟΗΕ) και να διερευνήσουμε τα συναφή νομικά ζητήματα που προκύπτουν (πχ κράτηση ανηλίκων, οι συνθήκες κράτησης, τροφή , υγιεινή κλπ) με στόχευση τον παλιό ΟΛΗΓ
    · Να απευθυνθούμε σε Συλλόγους στα Σωματεία μας και άλλους φορείς της περιοχής, για ενημέρωση και κάλεσμα για συμμετοχή σε επόμενες κοινές πρωτοβουλίες.
    Να τους βοηθήσουμε ηθικά και υλικά με συγκέντρωση από ρούχα και κουβέρτες στο χώρο των ΤΕΙ που θα παραδίδονται με επίσκεψη μας σε αυτούς σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
    Να αφήσουμε στο χρόνο την ανάδειξη του πολιτικού ζητήματος που κάποια στιγμή θα πρέπει και αυτό σαφώς να αντιμετωπιστεί.
    Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που θα αναδείξει αυτή μας η πρωτοβουλία και για το πώς θα εξελιχθεί, δεν μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε προβλέψεις, γιατί όσο υπάρχουν σύνορα, πόλεμοι και χωρίς τη θέλησή τους μετακινήσεις πληθυσμών θα πρέπει κι εμείς να δείχνουμε ενδιαφέρον και αλληλεγγύη και να στοχεύουμε στις αιτίες που τις δημιουργούν.

    Ηγουμενίτσα 10/2/2010

1 σχόλιο: